Zonder stemmende kijkers, maar met een ‘killer song’

Zangeres Anouk gaat in mei namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Malmö. Daarmee lijkt de TROS de regie uit handen te geven.

Anouk op Pinkpop dit jaar.
Anouk op Pinkpop dit jaar. Foto Andreas Terlaak

Slaperig kijkt Anouk uit haar ogen, op het filmpje dat ze gisterochtend op Facebook zette om te vertellen dat ze zojuist de knoop had doorgehakt. „Ik dacht vanochtend, toen ik wakker werd: ik ga het gewoon doen”, zegt ze. En even later: „Leuk, ik heb er zin in”. Zo kondigde de 37-jarige rockzangeres aan dat ze volgend jaar mei naar Malmö zal afreizen om namens Nederland mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. In februari wordt bekend welk liedje ze daar zal zingen. Van voorrondes is dit jaar geen sprake, en van meestemmende kijkers evenmin. Welk liedje het wordt, bepaalt ze zelf.

Daarmee lijkt de organiserende TROS de regie ditmaal goeddeels uit handen te geven. Zelfs het nieuws over haar deelname kwam eerst van haarzelf, via dat filmpje, en pas een paar uur later via een persbericht van de omroep. Maar met die constatering is TROS-directeur Peter Kuipers het niet eens, verklaart hij: „Juist uit het feit dat het zo lang heeft geduurd voordat we het eens waren met Anouk, blijkt dat we de regie dus niet uit handen geven. We hebben uitvoerig en heel vaak met haar gepraat. En nu denken we: het is goed dat zij naar Malmö gaat. Ze is een fantastische zangeres”.

Anouk, die voluit Anouk Teeuwe heet maar haar achternaam nooit gebruikt, liet deze zomer al weten dat ze „een killer song” voor Eurovisie klaar had, maar niet bereid was zich via de gebruikelijke voorronde naar boven te vechten. Aanvankelijk hield de TROS echter vast aan zo’n nationale stemmenstrijd. Talpa, het productiebedrijf van John de Mol dat eerder dit jaar de nationale finale in opdracht van de TROS produceerde, trok zich daarop terug uit de organisatie voor volgend jaar. „Dat is hetzelfde als Messi die Frank de Boer belt om te vragen of hij voor Ajax mag spelen en dan te horen krijgt dat hij eerst moet meedoen aan een proefwedstrijd”, hoonde een Talpa-woordvoerder.

Dat al vooraf vaststaat welke artiest voor Nederland naar het festival gaat, is overigens al veel vaker gebeurd. Vorig jaar nog – toen van tevoren al bekend was dat het Volendamse zanggroepje 3JS zou worden afgevaardigd. Al zong dat trio toen wel vijf liedjes waaruit de kijkers het beste konden kiezen. En zo is het vaker gegaan. Maar ook het Anouk-model is niet nieuw. Zo ging zangeres Maggie McNeal in 1980 naar het festival met het mede door haarzelf geschreven lied Amsterdam, zonder dat daaraan een kijkersoordeel vooraf was gegaan. Het nummer was, buiten het oog van de camera’s, gekozen door de werkgroep amusement van de NOS, die toen nog verantwoordelijk was voor de Nederlandse inzending.

Anouk wierp zich op voor het Songfestival nadat haar collega Joan Franka in mei in de halve finale was blijven steken, waardoor Nederland al voor de zevende keer niet in de internationale finale stond. „Let’s hope for the best”, zei Anouk gisteren in haar filmpje.