Verdachten mensenhandel vaak vrijuit - speciale rechters ingezet

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Ruim de helft van alle verdachten van vrouwenhandel in de seksindustrie wordt vrijgesproken. Bij overige vormen van mensenhandel gaat 36 procent vrijuit. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer, vandaag presenteert.

Volgens Dettmeijer komen rechters vaak tot vrijspraak met een beroep op het feit dat prostitutie sinds 2000 legaal is. Rechters lijken te vinden dat vrouwen die kiezen voor de prostitutie, het risico op uitbuiting voor lief moeten nemen. Dat is ten onrechte, vindt Dettmeijer: prostitutie is legaal, maar vrouwenhandel en uitbuiting niet.

In 2010 kwamen 135 verdachten voor de rechter wegens mensenhandel in de seksindustrie en daarbuiten. In totaal ging het om 138 zaken, waarin meestal celstraffen werden geëist, zo schrijft persbureau Novum. In slechts zestig procent van de gevallen kwam het echter tot een veroordeling. De hoogte van de straffen loopt zeer uiteen.

‘Rechters weten niet wat ze ermee aan moeten’

Volgens Dettmeijer gaat het bijna altijd om complexe zaken, en weten rechters vaak niet goed wat ze ermee aan moeten. Ze vindt dat er rechters moeten komen die zijn gespecialiseerd in mensenhandel, zoals er binnen het Openbaar Ministerie gespecialiseerde officieren van justitie zijn.

Het totaal aantal slachtoffers in de mensenhandelzaken van 2010 bedroeg 217, waarvan 147 in de seksindustrie. In de laatste groep ging het vrijwel uitsluitend om vrouwen. Ruim een derde kwam uit Nederland en zo’n veertig procent uit Oost-Europa. Van de tot prostitutie gedwongen vrouwen was vijftien procent minderjarig. “Dat aantal is groot en zorgelijk”, stelt Dettmeijer.

Van de 147 slachtoffers van vrouwenhandel in de seksindustrie hebben 42 een schadevergoeding gekregen. Dat zijn er volgens Dettmeijer te weinig, omdat bij mensenhandel de dader altijd geld verdient ten koste van het slachtoffer. Geld dat van mensenhandelaren wordt afgepakt, moet vaker bij de slachtoffers terechtkomen, stelt zij. Nu is het de staat die profiteert.