Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Stakingen in Griekenland lopen opnieuw uit op rellen

Een staking in Athene uit protest tegen de bezuinigingen vandaag loopt weer uit op rellen. Jongeren bestookten de oproerpolitie met stenen en brandbommen. De oproerpolitie zette hierop traangas in.

Een relschopper in gevecht met de oproerpolitie tijdens een 24-uursstaking in het centrum van Athene. Het is de tweede demonstratie die uitloopt op rellen in een maand. Foto AP /Thanassis Stavrakis
Een relschopper in gevecht met de oproerpolitie tijdens een 24-uursstaking in het centrum van Athene. Het is de tweede demonstratie die uitloopt op rellen in een maand. Foto AP /Thanassis Stavrakis Een relschopper in gevecht met de oproerpolitie tijdens een 24-uursstaking in het centrum van Athene. Het is de tweede demonstratie die uitloopt op rellen in een maand. Foto AP /Thanassis Stavrakis

Een staking in Athene vandaag, uit protest tegen de bezuinigingen, loopt weer uit op rellen. Jongeren bestookten de oproerpolitie met stenen en brandbommen. De oproerpolitie zette hierop traangas in.

Veel Grieken hebben vandaag het werk neergelegd om te protesteren tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Het openbare leven ligt grotendeels plat: winkels, scholen en ziekenhuizen zijn gesloten, het openbaar vervoer rijdt niet en zelfs taxichauffeurs hebben zich enkele uren bij de staking aangesloten. Omdat luchtverkeersleiders het werk drie uur neerlegden, bleven vliegtuigen aan de grond waardoor vluchten moesten worden geannuleerd.

Duizenden mensen togen naar het centrum van Athene om mee te lopen in twee demonstraties die de Griekse vakbonden hebben georganiseerd. Een paar weken geleden liep een grote staking en demonstratie ook al uit op rellen. De betogers zijn woedend vanwege de harde bezuinigingen. Dimitris Asimakopoulos, voorzitter van een vereniging voor het kleinbedrijf, vreest dat de hogere belastingen voor veel kwakkelende bedrijven die het hoofd tot nu toe - met moeite - boven water wisten te houden de nekslag zijn:

“We zakken weg in het moeras van de recessie en het wordt alleen maar erger. Zo’n 180.000 bedrijven staan aan de rand van de afgrond en zeventigduizend daarvan moeten waarschijnlijk de komende maanden hun deuren sluiten. In 2011 maakte slechts twintig procent van de bedrijven winst. Dus deze nieuwe belastingmaatregelen stellen kleine bedrijven voor een keuze: belasting ontduiken of je winkel sluiten.”

Overeenstemming over een bezuinigingen

Gisteren werd de trojka van de EU, de ECB en het IMF het met de Griekse regering zo goed als eens over nieuwe hervormingen die moeten plaatsvinden om meer financiële noodhulp te krijgen. Het is de bedoeling dat er nog eens elf miljard euro wordt bezuinigd, vooral op pensioenen en de gezondheidszorg. Ook moet er 2,5 miljard euro extra binnenkomen door meer belastingen te heffen.

Hoewel Griekenland door de bezuinigingsmaatregelen veel minder geld hoeft te lenen, is de recessie erdoor verergerd. Met een werkloosheidspercentage van 25 procent heeft Griekenland, samen met Spanje, bovendien het hoogste werkloosheidscijfer van de Europese Unie.