Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Na Nike laten andere sponsoren Armstrong één voor één vallen

Lance Armstrong tijdens de Ronde van Californië in 2009. Foto AP / Marcio Jose Sanchez

Sponsoren laten, sinds Nike gisteren als eerste het contract verbrak, Lance Armstrong één voor één vallen na jarenlange samenwerkingen nu er “onweerlegbaar bewijs” is in de dopingaffaire waar de oud-wielrenner in verwikkeld is geraakt.

Bierbrouwer Anheuser-Busch maakte gisteren al bekend het bestaande contract niet te verlengen aan het einde van dit jaar en Fietsfabrikant Trek Bicycle beëindigt de samenwerking per direct, meldt persbureau AP. Een woordvoerder van Trek Bicycle laat weten dat het bedrijf “teleurgesteld” is:

“De conclusies van USADA zijn duidelijk. We beëindigen dan ook onze jarenlange samenwerking met Armstrong.”

Daarnaast heeft sportschoolketen 24 Hour Fitness gemeld dat de “zakenrelatie met Armstrong niet meer aansluit bij de normen en waarden” van de keten. Het bedrijf verwijdert op korte termijn alle verwijzingen naar Armstrong in hun reclame-uitingen.

Zonnebrilmerk Oakley wacht eerst het besluit van de Internationale Wielerunie af, en besluit dan zelf of de samenwerking zal voortduren. Het is nog de vraag of de unie de zeven Tourzeges van Armstrong afneemt.

Nike wel door met Livestrong

Gisteren, vlak voor Nike het contract verbrak, liet de oud-wielrenner weten het voorzitterschap van zijn stichting Livestrong, dat geld inzamelt voor kankerbestrijding, neer te leggen om de “schade” van het dopingschandaal te beperken. Nike gaat wel door met de sponsoring van deze stichting.

Uit een meer dan duizend pagina’s lang rapport van de Amerikaanse anti-dopingautoriteit Usada bleek een week geleden dat Armstrong samen met zijn ploeg US Postal aan het hoofd stond van het succesvolste dopingprogramma uit de geschiedenis van de sport. Volgens het agentschap gebruikte Armstrong sinds 1996 verboden middelen, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies.

Renners van Sky moeten onschuld zweren, of ontslag volgt

Alle renners van de Britse wielerploeg Team Sky moeten zweren dat zij nooit doping hebben gebruikt als gevolg van de grootschalige dopingaffaire. Doen ze dit niet, worden ze ontslagen. De ploeg wil de sport op die manier geloofwaardiger maken, na het verschijnen van het beruchte rapport. De sporters moeten de komende week een verklaring tekenen waarin ze zweren nooit aan doping te hebben gezeten.