Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NMa: shoppen voor verzekeringen kan honderden euro’s opleveren

De NMa stelt dat afhankelijk van het type hypotheek het voordeel op deze post kan oplopen tot achthonderd euro. Foto ANP / Koen Suyk

Mensen kunnen tot ruim duizend euro per jaar besparen door kritischer te kijken naar hun verzekeringen en hun hypotheek. Dat zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die in kaart heeft gebracht hoeveel huishoudens kunnen besparen door te ‘shoppen’. Het is de tweede overstapcampagne van de NMa in enkele weken tijd.

De NMa heeft op een rijtje gezet hoeveel verschillende types huishoudens gemiddeld kunnen besparen op hun hypotheek, zorgverzekering, autoverzekering en andere financiële producten als zij meer werk maken van het vergelijken van verschillende aanbieders.

“De prijsverschillen zijn veel groter dan veel mensen denken”, stelt de NMa. De NOS meldt dat brancheorganisatie voor financiële adviseurs Adfiz de conclusie van de NMa “ongepast” vindt.

Meeste ruimte in hypotheken

Jonge gezinnen kunnen jaarlijks 1018 euro overhouden, oudere gezinnen 1128 euro. Gepensioneerde stellen kunnen 645 euro besparen terwijl er voor jonge alleenstaanden relatief weinig in het vat zit: 215 euro.

Vaak is het meest te besparen op de hypotheek: gemiddeld drie- tot vierhonderd euro per jaar. Afhankelijk van het type hypotheek kan het voordeel oplopen tot achthonderd euro. Bij sommige andere producten, zoals reis-, opstal- en inboedelverzekeringen, is de prijs van de duurste aanbieder twee of zelfs drie keer zo hoog als de prijs van de goedkoopste.

Eind vorige maand lanceerde de NMa een campagne die het overstappen naar een andere energieaanbieder moet stimuleren. Volgens de waakhond kan een huishouden gemiddeld 488 euro besparen op de kosten voor gas en licht, een kwart van de hele rekening.