EP-voorzitter: waarom zegt niemand tegen Rutte dat hij alles blokkeert?

Martin Schulz pleit voor meer macht naar Europa. Foto EPA / Olivier Hoslet
Martin Schulz pleit voor meer macht naar Europa. Foto EPA / Olivier Hoslet Martin Schulz pleit voor meer macht naar Europa. Foto EPA / Olivier Hoslet

De Europese Unie is op weg naar een mislukking, zegt Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, vandaag in de Volkskrant. De grootste vergissing in de afgelopen jaren is volgens Schulz “dat de leiders exclusief het beleid bepalen” en dit telkens blokkeren met nationale veto’s.

Schulz stelt dat elk land eerst aan zijn eigen belang denkt en het Europees belang daardoor “schromelijk verwaarloosd” werd in de afgelopen jaren:

“Waarom zegt geen enkel Kamerlid na 25 mislukte toppen tegen Rutte: waarom blokkeer je steeds alles?”

De oplossing is volgens Schulz: meer macht naar Europa. Hij pleit voor een Europese regering, gekozen door het Europees Parlement.

‘Wil Nederland uit de EU? Dit zijn de consequenties’

Als een meerderheid van de Nederlandse bevolking denkt beter af te zijn zonder de EU, prima, zegt Schulz in het dagblad. Maar hij wijst graag op de consequenties:

“Jullie bedrijven verliezen hun toegang tot de wereldmarkt; jullie vingertje tegen China en Brazilië om de ontbossing te stoppen, is minder dan een nagelriem; jullie gulden wordt weggevaagd door speculanten; en jullie staan voortaan alleen om belastingfraudeurs in andere landen op te sporen.”

‘Dedain voor Europees Parlement typisch Nederlands verschijnsel’

Geconfronteerd met een uitspraak van staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen, die zei dat het niet erg was dat de invloed van Schulz tanende is, reageert de EP-voorzitter:

“Wat een onzin! Hoe heet die man, Knapen? [...] Dat dedain voor het Europees Parlement is een typisch Nederlands verschijnsel. In andere landen worden we zeer gewaardeerd, de Franse regering telt vijf voormalig Europarlementariërs.”

Vandaag en morgen vindt in Brussel een Europese top plaats. De leiders zullen praten over het vorige week gepresenteerde rapport van EU-president Van Rompuy, waarin hij plannen ontvouwt voor verdere economische en politieke integratie van de EU. Volgens het kabinet biedt het rapport onvoldoende basis voor een verantwoorde invoering daarvan zoals Nederland dat wil. Definitieve besluiten volgens pas tijdens een volgende top in december.