China groeit door: ‘ergste achter rug’

De tijd dat de economie van China met 10 procent groeit is voorbij. Maar een ‘harde landing’ zal de tweede economie ter wereld bespaard blijven.

Met een zucht van verlichting hebben Chinese leiders, de economen van de zakenbanken en financiële instellingen vandaag vastgesteld dat de Chinese economie „het ergste achter de rug” heeft.

Weliswaar vertraagde de groei in het derde kwartaal naar 7,4 procent, maar alle signalen – toename investeringen, exporten en binnenlandse verkopen – wijzen erop dat in China in 2012 geen „harde landing” zal plaatsvinden als gevolgen van de problemen in de VS en de EU.

Hoewel de tweede economie van de wereld minder hard groeit dan de door de Communistische Partij van China gewenste 8,5 procent blijft het groeicijfer in de VS en de EU jaloezie opwekken.

Het was al eerder duidelijk geworden dat de tijd dat de economie met rond de 10 procent per jaar uitbreidt voor nu voorbij is. Over heel dit jaar komt China uit op 7,5 en mogelijk zelfs 7,7 procent. Dat is in dit politiek gevoelige jaar met een zeer omvangrijke wisseling van de wacht in de partij geen slecht resultaat.

Het aanhoudende, of beter gezegd terugkerende optimisme over de Chinese economie is gebaseerd op het feit dat de binnenlandse verkopen stegen met 14,4 procent (ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar) en de investeringen in fabrieken en vastgoed met 20,2 procent in de eerste negen maanden van dit jaar. En dat zonder grote ingrepen.

In tegenstelling tot 2008 en 2009 hebben de Chinese autoriteiten geen grote stimuleringsplannen in stelling gebracht om de huidige „Noord-Atlantische economische crisis” (Global Times) te bestrijden.

Wel hebben geplande grote bouwprojecten – metro’s, vliegvelden, havens en hele nieuwe steden – jaren eerder dan aanvankelijk de bedoeling was het groene licht gekregen van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. China oogt, voelt en ruikt als bouwplaats.

Ook heeft de Chinese centrale bank dit jaar twee maal toe de rente verlaagd en hebben de staatsbanken opdracht gekregen meer leningen te verstrekken aan het bedrijfsleven.

De vertraging van de Chinese groei werd in het begin dit jaar geregisseerd door de autoriteiten in Peking en moest oververhitting voorkomen. Toen echter duidelijk werd dat als gevolg van de dalende exporten naar de EU en de VS er een harde landing dreigde, werd de voet weer van de rem (zoals kredietverlening) gehaald.

Steeds duidelijk blijkt ook uit de Chinese cijfers dat Afrika voor China steeds belangrijker wordt. Chinese exportbedrijven proberen met toenemend succes nieuwe markten te ontwikkelen nu de groei op de grootste afzetmarkten afzwakt.

De handel met Afrika, die hoofdzakelijk bestaat uit de export van Chinese producten en de importen van olie en gas, zal dit jaar weer met 25 procent groeien. Als de groei- en europroblemen in de EU niet binnen enkele jaren worden opgelost zal Afrika Europa en de VS over drie tot vijf jaar passeren als de de belangrijkste handelspartner van China.