Uruguay legaliseert als tweede land van Latijns-Amerika abortus

Pro-abortusactivisten demonstreren voor het Uruguyaanse Congres in hoofdstad Montevideo. Foto AP / Matilde Campodonico

De senaat in Uruguay is vanavond akkoord gegaan met het legaliseren van abortus. Uruguay wordt daarmee het tweede land in Latijns-Amerika, na Cuba, dat abortus decriminaliseert. Het parlement stemde eerder al in met een wet die abortus toestaat in de eerste drie maanden van de zwangerschap.

De stemming was spannend. Uiteindelijk gingen zeventien senatoren akkoord met het voorstel. Veertien stemden tegen. President José Mujica heeft al aangegeven de nieuwe wet te zullen ondertekenen. Zijn voorganger, een oncoloog, had nog gedreigd de legalisering van abortus te blokkeren met een veto.

Pro-abortusactivisten teleurgesteld over compromissen

De wet moet het hoge aantal illegale abortussen in Uruguay tegengaan. Pro-abortusactivisten zijn teleurgesteld over de compromissen die zijn gesloten om het parlement achter de wet te krijgen. Zo moeten vrouwen die abortus willen plegen hun beslissing verantwoorden voor een panel van ten minste drie professionals: een gynaecoloog, een psycholoog en een sociaal werker. Vervolgens moeten ze vijf dagen wachten om “na te denken” over de consequenties voor de procedure.

Volgens een peiling steunt ruim 50 procent van de inwoners de legalisering, terwijl 34 procent tegen is. Tegenstanders zijn onder meer de katholieke en evangelische kerken, die samen met de staatsziekenhuizen de meeste gezondheidszorg verlenen in Uruguay. In de meeste landen in Latijns-Amerika is abortus verboden, ook na verkrachting of als het leven van de moeder in gevaar is.