Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tientallen tips schilderijenroof Kunsthal - onderzoek in volle gang

De Forensische Opsporing van de Politie Rotterdam-Rijnmond gisteren tijdens sporenonderzoek rond de Kunsthal. Foto ANP / Robin Utrecht

De Rotterdamse politie heeft tientallen tips ontvangen over de roof van schilderijen uit de Kunsthal. Dat heeft de politie vanavond bekendgemaakt. Uit het politieonderzoek blijkt dat de verdachten via een deur aan de achterzijde van het pand binnen zijn gekomen.

De politie meldt dat het opsporingsonderzoek nog in volle gang is en dat rechercheurs nog bezig zijn met het bekijken en verzamelen van alle camerabeelden die beschikbaar zijn. Er zijn tot nu toe geen beelden gevonden die geschikt zijn voor publicatie.

Volgens de politie zijn de inbrekers maandagnacht rond kwart over drie het museum binnengedrongen en hebben zij de schilderijen in “zeer korte tijd” buitgemaakt en er weer vandoor gegaan. De daders hebben geen braaksporen achtergelaten.

Politie roept bezoekers Kunsthal op te getuigen

De tientallen tips die de politie kreeg worden op dit moment op bruikbaarheid getoetst. Ook is met “verschillende getuigen” gesproken. De politie roept mensen die in de aanloop naar de roof in de Kunsthal zijn geweest zich te melden als zij opvallende dingen hebben gezien of gehoord.

De schilderijen die in de nacht van maandag op dinsdag uit de Kunsthal werden gestolen zijn volgens kenners tussen de vijftig en honderd miljoen euro waard. Het gaat om werken van onder anderen Pablo Picasso, Paul Gauguin en Claude Monet.

Het museum was ondanks de roof vandaag weer gewoon open. Op de plek van de gestolen schilderijen hangen nu andere werken. De Kunsthal trok vandaag niet meer bezoekers dan op een “reguliere dag”, zo liet een woordvoerder van het museum vandaag weten.