Oud-staatssecretaris Albayrak krijgt hoge functie bij Shell

Foto ANP / Lex van Lieshout

Voormalig staatssecretaris en PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak krijgt binnenkort een hoge functie bij Shell. Dat heeft een woordvoerder van Shell bevestigd aan persbureau Novum. Albayrak wordt vicepresident van Upstream International, een van de divisies van Shell.

De officiële functie van Albayrak luidt vice president communications voor de divisie Upstream International. Volgens de Shell-woordvoerder betreft het een senior functie, waarbij Albaryrak een aantal communicatieteams zal aansturen. Upstream International houdt zich bezig met de winning van olie en gas in een groot deel van de wereld.

Shell is blij met de komst van de voormalig politica. Nadat Albayrak aankondigde dat zij de politiek zou verlaten, zijn er een aantal verkennende gesprekken geweest, die ertoe leidden dat zij op 5 november aan de slag gaat op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

Albayrak deed vergeefs gooi naar partijleiderschap

De 42-jarige Albayrak was van februari 2007 tot februari 2010 staatssecretaris van Justitie in het kabinet Balkenende-IV. Dit voorjaar deed ze nog een gooi naar het partijleiderschap, maar in die verkiezing moest ze het afleggen tegen Diederik Samsom. De in Turkije geboren Albayrak werd in 1998 Kamerlid. In mei kondigde ze haar vertrek uit de politiek aan.

Albayrak is niet de enige PvdA-prominent die gaat werken voor Shell. Oud-premier Wim Kok was van 2003 tot 2011 commissaris bij de multinational. Oud-vicepremier en huidig informateur Wouter Bos werkte eveneens bij Shell voordat hij de politiek in ging. Oud-staatssecretaris Dick Benschop is momenteel de baas van Shell Nederland.