Nog één keer dat legendarische concert, maar Led Zep gaat niet meer touren

Jimmy Page van Led Zeppelin tijdens het concert van 10 december 2007. Screenshot uit de trailer van Celebration Day
Jimmy Page van Led Zeppelin tijdens het concert van 10 december 2007. Screenshot uit de trailer van Celebration Day

Maar liefst twintig miljoen mensen wilden erbij zijn toen Led Zeppelin op 10 december 2007 nog eenmaal optrad. De Londense O2 Arena kon slechts 18.000 van hen herbergen; zij zagen de glorieuze comeback van de grootste hardrockband van de jaren zeventig. Het bleef bij die ene hereniging - maar die is er nu ook als bioscoopfilm en dvd.

De trailer:

Led Zeppelin behoeft weinig introductie, maar daar gaan we even snel: Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones en John Bonham debuteerden samen in 1969 en brachten in de ruim tien jaar daarna wereldhits als ‘Good Times Bad Times’, ‘Whole Lotta Love’, ‘Immigrant Song’, ‘Kashmir’ en uiteraard ‘Stairway to Heaven’ uit. Bonham overleed in 1980 en dat betekende het einde van de band. De overige bandleden sloegen elk een nieuwe weg in; zo begon Robert Plant een solocarrière en dook John Paul Jones in 2009 op bij Them Crooked Vultures.

Led Zeppelin was nog één keer samen, en dat was op die decemberavond in 2007, inmiddels als zestigers. Aanleiding was de dood van oprichter Ahmet Ertegün van Atlantic Records. Muziekredacteur van NRC Jan Vollaard schrijft vandaag in de krant:

“De dood van hun vroegere platenbaas Ahmet Ertegun eind 2006 bracht de groep nog één keer bij elkaar, voor het concert dat Celebration Day gedoopt werd. Een belangrijke toevoeging was drummer Jason Bonham, de zoon van Led Zeppelins oorspronkelijke drummer die als enige diens plek kon innemen, aldus Page tijdens de persconferentie. ‘Zijn geestdrift sleepte ons mee. Hij belichaamt als geen ander het gevoel dat zijn vader aan Led Zeppelin gaf. Jasons spel is monumentaal; hij weet wat onze klok doet tikken.’”

En het was zo goed dat filmmaker Dick Carruthers er een speelfilm in zag. Hij filmde het concert met twintig camera’s en overtuigde de band van zijn plan. Carruthers zegt nu:

“Ik realiseerde me dat er geschiedenis werd geschreven toen deze mannen hun muziek met zoveel overtuiging en plezier over het voetlicht wisten te brengen. In de zaal heerste die avond een koortsachtige sfeer. Op het podium kon je zien dat ze er zin in hadden.”

Wat kun je verwachten als je naar Celebration Day gaat kijken? Vollaard is duidelijk in zijn oordeel: zo heftig en onstuimig wordt anno 2012 door niemand meer gespeeld.

De film draait in een select groepje bioscopen op een select groepje dagen. Vanavond is hij te zien in deze vijftien bioscopen, begin volgende maand ook nog tweemaal in De Melkweg in Amsterdam. De dvd komt medio november uit.

Bij de persconferentie, schrijft Vollaard in NRC, ging vanzelfsprekend niet de film, maar een eventuele reünie het meest over de lippen. Smaakte het concert naar meer? Komt er een nieuwe tour? Daar praatten de drie rockveteranen vernuftig omheen. Kortom: nee, die nieuwe tour komt er niet.

Abonnees kunnen het stuk van Jan Vollaard lezen in de digitale editie.