Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Nederland ‘ongeschikt voor orthodoxe joden’

Ritueel slachten bij Islamistische slachterij Akce in het Friese Oudeschoot. Foto ANP / Robert Vos
Ritueel slachten bij Islamistische slachterij Akce in het Friese Oudeschoot. Foto ANP / Robert Vos Ritueel slachten bij Islamistische slachterij Akce in het Friese Oudeschoot. Foto ANP / Robert Vos

Als staatssecretaris Bleker (Landbouw) zijn plan voor onverdoofd ritueel slachten doorzet, is Nederland “voor orthodoxe joden geen geschikt woonland meer”. Dat schrijft opperrabbijn Aryeh Ralbag in een brief aan Bleker die in het bezit is van NRC Handelsblad. Volgens Ralbag, die verantwoordelijk is voor de religieuze aspecten van de rituele slacht, staat het voortbestaan van de joodse rituelen op het spel.

Ralbag reageert daarmee op de uitwerking van het Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten door het ministerie. In het convenant uit juni kwamen ministerie, slachterijen en islamitische en joodse organisaties overeen dat in Nederland onverdoofd slachten mogelijk blijft, maar dat het dierenwelzijn dan wel verbeterd moet worden. Het convenant is door Bleker uitgewerkt in een conceptbesluit. Maar dat is op sommige punten in strijd met de religieuze riten, zo berichtte NRC twee weken geleden.

Opperrabbijn Ralbag vreest dat de ambtenaar of dierenarts die toezicht houdt op de slacht boven de opperrabbijn komt te staan. Op verzoek van Bleker verklaarde hij eerder nog dat het convenant zelf niet in strijd is met de halacha (joodse wetgeving), maar de uitwerking ervan is dat volgens de opperrabbijn nu wel.

Volgens Ralbag maakt het conceptbesluit joods ritueel slachten in Nederland “feitelijk onmogelijk”.

Ministerie: we nemen Ralbag serieus

Het ministerie bevestigt de ontvangst van de brief. Het laat weten dat niet Ralbag, maar twee bestuursleden van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) optreden als gesprekspartner bij de onderhandelingen over het convenant. Wel wordt de opperrabbijn volgens een woordvoerder “serieus genomen” en zal hij worden uitgenodigd voor een gesprek.

Het onverdoofd slachten van dieren is verboden in Nederland. Omdat het geloof joden en moslims niet toestaat met verdoving te slachten, bestaat voor hen een wettelijke uitzondering. Om een verbod op de rituele slacht te voorkomen heeft staatssecretaris Bleker verscherpt toezicht op de slacht vastgelegd in een convenant.

Lees vandaag in NRC Handelsblad het volledige interview met opperrabijn Ralbag.