Wordfeuden met je smartphone in toeristenval: 1500 nieuwe woorden

Foto ANP/ Lex van Lieshout

De Nederlandse taal is weer zo’n vijftienhonderd woorden rijker. Woorden als smartphone, wordfeuden, retweeten en casual gaming zijn toegevoegd aan het woordenboek de Dikke van Dale.

Naast bovengenoemde woorden zijn vanaf nu ook bijvoorbeeld vlaggenschipwinkel (vertaling van het Engelse woord flagshipstore) in het woordenboek te vinden en toeristenval (vertaling van tourist trap), speciaal voor toeristen gecreëerde trekpleisters. Ook staat er woorden in zoals: voedselwoestijn (een gebied waar bijna geen supermarkten voorkomen), stilettokater (de pijn na het dragen van een dagje enorm hoge hakken) en flarf (gedicht waarin internetzoekresultaten zijn verwerkt).

Vooral de economische crisis en de digitalisering hebben volgens de samenstellers van de Dikke Van Dale gezorgd voor de toevoeging van nieuwe woorden. De woorden staan in de nieuwe online versie van het woordenboek, maar zijn overigens nog niet online op de site te vinden van de Van Dale.