Nike laat Armstrong vallen - voorzitterschap Livestrong opgezegd

Lance Armstrong tijdens de eerste etappe van de Tour in 2004. Foto AFP / Joel Saget

Nike heeft het contract met Lance Armstrong beëindigd. De oud-wielrenner zelf legde vanmiddag het voorzitterschap van zijn stichting Livestrong neer. Nike laat in een verklaring weten wel verder te gaan met Livestrong.

Nike heeft over deze beslissing een verklaring uitgegeven:

“Due to the seemingly insurmountable evidence that Lance Armstrong participated in doping and misled Nike for more than a decade, it is with great sadness that we have terminated our contract with him. Nike does not condone the use of illegal performance enhancing drugs in any manner. Nike plans to continue support of the Livestrong initiatives created to unite, inspire and empower people affected by cancer.”

Het lijkt erop dat Nike heeft gekozen tussen Armstrong en Livestrong - nu de gevallen sportman de stichting verlaat, kan Nike Livestrong blijven steunen en de banden met Armstrong verbreken.

Armstrong stapt op wegens ‘Controverse omtrent wielercarrière’

Armstrong meldt dat hij de schade wil beperken van het dopingschandaal waar hij in verwikkeld is geraakt. Op de site van de stichting schrijft Armstrong in een uitgebreide verklaring dat Jeff Garvey, voorheen vice-voorzitter, het voorzitterschap van hem overneemt. Hij benadrukt zijn dankbaarheid voor alle betrokkenen bij Livestrong die het succes mogelijk maakten, en noemt “de negatieve effecten als gevolg van de controverse omtrent zijn wielercarrière” de oorzaak van zijn opstappen:

“I have had the great honor of serving as this foundation’s chairman for the last five years and its mission and success are my top priorities. Today therefore, to spare the foundation any negative effects as a result of controversy surrounding my cycling career, I will conclude my chairmanship.”

The Lance Armstrong Foundation, algemeen bekend als Livestrong, werd opgericht in 1996 en heeft sindsdien grofweg 500 miljoen dollar opgebracht om kankerpatiënten te ondersteunen. De stichting, bekend van de gele polsbandjes, bestaat komend weekend precies vijftien jaar. Armstrong heeft laten weten wel aan te blijven als bestuurslid.

Armstrong won zeven keer de Tour de France – een record – nadat hij kanker had overleefd. Armstrong was tien jaar lang de bekendste wielrenner van het peloton en groeide met behulp van zijn levensverhaal uit tot een icoon. Hij bouwde een zakenimperium op met Livestrong.

‘Hoofd van succesvolste dopingprogramma ooit’

Uit een meer dan duizend pagina’s lang rapport van de Amerikaanse anti-dopingautoriteit Usada bleek een week geleden dat Armstrong samen met zijn ploeg US Postal aan het hoofd stond van het succesvolste dopingprogramma uit de geschiedenis van de sport. Volgens het agentschap gebruikte Armstrong sinds 1996 verboden middelen, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies.

Na het verschijnen van dit rapport leek er in eerste instantie niets te veranderen aan de banden tussen Armstrong, Livestrong en Nike. Het sportmerk liet weten de sponsoring voort te zetten. Armstrong zelf meldde op Twitter trots te zijn op wat zijn stichting bereikt heeft, en uit te kijken naar het jubileum:

Twitter avatar lancearmstrong Lance Armstrong So proud of what we’ve accomplished together: The 15 Defining Moments of LIVESTRONG: http://t.co/NIKr3KQA #LIVESTRONG15
Twitter avatar lancearmstrong Lance Armstrong Hanging @LIVESTRONGHQ w/ the team talking about next week’s events and plans for 2013. Can’t wait to see so many friends and supporters.