Karadzic: ik ben vredesstichter

De van oorlogsmisdaden en genocide verdachte voormalige leider van de Bosnisch-Servische republiek vindt dat hij niet gestraft maar juist beloond moet worden.

Former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic enters the courtroom on the first day of his defense against war crime charges at the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia in The Hague, Netherlands on October 16, 2012. The Yugoslavia war crimes tribunal begins trying its last suspect on Tuesday. A strident Radovan Karadzic told the UN Yugoslav war crimes court Tuesday that nobody thought there would be genocide in Bosnia and that he should be rewarded for doing all to avoid war. AFP PHOTO / POOL - Robin van Lonkhuijsen
Former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic enters the courtroom on the first day of his defense against war crime charges at the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia in The Hague, Netherlands on October 16, 2012. The Yugoslavia war crimes tribunal begins trying its last suspect on Tuesday. A strident Radovan Karadzic told the UN Yugoslav war crimes court Tuesday that nobody thought there would be genocide in Bosnia and that he should be rewarded for doing all to avoid war. AFP PHOTO / POOL - Robin van Lonkhuijsen AFP

„In plaats van dat ik beschuldigd wordt, had men mij een beloning moeten geven voor al het goeds dat ik heb gedaan. Ik heb alles gedaan dat binnen het menselijk vermogen ligt om oorlog te voorkomen. Ik heb ervoor gezorgd dat het lijden van alle burgers werd verlicht.”

„Iedereen die mij kent, weet dat ik geen autocraat ben. Ik ben niet agressief. Ik ben niet intolerant. In tegendeel. Ik ben een zachtaardige man, een tolerante man, met een groot vermogen om anderen te begrijpen.”

Radovan Karadzic, voormalige leider van de Bosnisch-Servische republiek, begon zijn verdediging voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag gisteren met opvallende woorden. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië (1992-1995. Hij zou het politieke brein zijn geweest achter de etnische zuivering van moslims, de mortieraanvallen op Sarajevo en het bloedbad onder 8.000 moslimmannen en - jongens in Srebrenica, een moslimenclave die onder bescherming stond van Nederlandse blauwhelmen.

Karadzic presenteerde zich als vredesstichter van ex-Joegoslavië. Hij zei dat hij niets tegen moslims had – zijn kapper was destijds moslim. En hij schreef ook graag kindergedichten. Het leidde bij nabestaanden van slachtoffers tot ongeloof en woede.

De aanvang van Karadzic’ verdediging markeert een nieuwe fase in het proces, dat in 2009 begon. Een jaar daarvoor was Karadzic, na dertien jaar op de vlucht te zijn geweest, in Servië opgepakt. Hij leidde daar een leven als alternatief geneesheer

Karadzic, die zijn eigen verdediging voert, zette gisteren de kern daarvan uiteen. De komende maanden wil hij bewijzen dat het niet de Bosnische Serviërs waren die misdaden tegen Bosnische moslims pleegden, maar de moslimregering zelf. De beschietingen van Sarajevo waren „schaamteloos georkestreerd”. Bij het beruchte bloedbad bij de markt van Sarajevo waren „mannequins” gebruikt. Ook de moorden in Srebrenica waren door moslims gepleegd. „Er is geen indicatie dat er ook maar iemand door ons is vermoord.”

Karadzic riep als eerste getuige hiervoor de toenmalige Russische liaisonofficier bij de Verenigde Naties op, Andrej Demoerenko. Die suggereerde dat westerse politici, westerse journalisten en de Bosnische regering samenspanden om de Serviërs als agressor af te schilderen.

In een eerdere zaak bij het VN-Hof bepaalden de rechters al dat het de Serviërs waren geweest die Sarajevo met granaten hadden bestookt.

De rechters herinnerden Karadzic er gisteren aan niet te talmen bij zijn verdediging. Het Hof is bang voor te veel vertraging. De voormalige Servische president Slobodan Milosovic overleed terwijl het proces tegen hem nog niet voltooid was. Karadzic is 67 jaar. Hij heeft verschillende malen geprobeerd uitstel te krijgen.

In een andere zaal van het Hof begon gisteren ook de zaak tegen Goran Hadzic, de Servisch-Kroatische oud-leider. Hadzic, de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic en Karadzic zijn de laatste grote verdachten die terechtstaan voor het Hof.