Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Israël telde aantal calorieën tijdens blokkade Gazastrook - waarom?

Een Palestijnse smokkelaar in Gaza houdt een vat omhoog in een tunnel aan de grens met Egypte. De Palestijnen proberen om deze manier de blokkade van Israël te omzeilen. Egypte heeft afgelopen maand 30 tunnels verwoest en geblokkeerd. Foto AFP/ Said Khatib
Een Palestijnse smokkelaar in Gaza houdt een vat omhoog in een tunnel aan de grens met Egypte. De Palestijnen proberen om deze manier de blokkade van Israël te omzeilen. Egypte heeft afgelopen maand 30 tunnels verwoest en geblokkeerd. Foto AFP/ Said Khatib Een Palestijnse smokkelaar in Gaza houdt een vat omhoog in een tunnel aan de grens met Egypte. De Palestijnen proberen om deze manier de blokkade van Israël te omzeilen. Egypte heeft afgelopen maand 30 tunnels verwoest en geblokkeerd. Foto AFP/ Said Khatib

Israël berekende tijdens de blokkade van de Gazastrook in de jaren 2007-2010 hoeveel calorieën de inwoners nodig hadden. Dat blijkt uit een document dat vandaag is vrijgegeven. Volgens Israël was dit om ondervoeding te voorkomen, volgens mensenrechtenorganisaties deed Israël het om Hamas tegen te werken.

Hamas kwam in 2007 aan de macht in Gaza waarop Israël een blokkade instelde en de doorvoer van goederen in en uit de Gazastrook controleerde. Het document dat het Israëlische ministerie van defensie op last van de rechter heeft vrijgegeven, dateert uit 2008. Het is gebaseerd op 2.279 calorieën per persoon, wat in lijn is met de norm van de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Volgens mensenrechtenorganisatie Gisha, die de zaak voor de rechter bracht, toont het document aan dat Israël de toevoer van voedsel gebruikte om Hamas onder druk te zetten:

“Doel van dit beleid was om een ‘economische oorlog’ te voeren, die de economie van Gaza zou verlammen, en volgens het ministerie van Defensie, de druk op de Hamas-regering zou opvoeren.”

De Israëlische regering heeft daarentegen altijd gezegd dat het de doorvoer van eten niet beperkte. In een reactie tegen persbureau AP zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie, Guy Inbar, dat de berekening juist bedoeld was om te voorkomen dat er een humanitaire crisis zou uitbreken in Gaza. In het document staat bijvoorbeeld ook:

“De stabiliteit van deze humanitaire inspanningen is essentieel om het ontwikkelen van ondervoeding te voorkomen.”

Zalm en vetvrije yoghurt wel, instantkoffie niet

Uit het document, dat dateert van 2008, blijkt ook dat Israël een gedetailleerde lijst bijhield van producten die wel en niet de Gazastrook in mochten. Ook werd een onderscheid gemaakt tussen echt noodzakelijke levensmiddelen en niet-noodzakelijke producten. Het resultaat was dat zalm en vetvrije yoghurt wel werd toegelaten, maar koriander en instantkoffie niet.

In een reactie vandaag zegt Fawzi Barhoum, woordvoerder van Hamas, dat het document bewijst dat de blokkade gepland was:

“Het doel was helemaal niet Hamas of de Hamas-regering zoals de bezetter beweert. Deze blokkade was gericht tegen de mensheid. Dit document zou moeten worden gebruikt om de bezetter aan te klagen wegens misdaden tegen alle mensen in Gaza.”