Facebook voor collega's is effectiever dan bellen

APP

Yammer

iPhone en Android, gratis****

Yammer is een sociaal netwerk voor mensen die samenwerken. Een combinatie van Twitter en Facebook, maar dan afgeschermd van de rest van de wereld. Naast de webversie zijn er apps beschikbaar voor de iPhone, iPad, Android en BlackBerry.

De app voelt direct vertrouwd aan voor wie de apps van Twitter en Facebook al kent. Ook hier kun je korte updates kwijt aan je volgers (collega’s dus). Je vertelt dat je met een nieuw ontwerp bezig bent, je vraagt of een bepaalde offerte al de deur uit kan of je meldt dat je tien minuutjes vertraging hebt.

Je kunt net als bij Twitter hash-tags gebruiken, anderen ‘mentionen’ en een privébericht sturen. Met Facebook heeft Yammer gemeen dat je berichten kun ‘liken’ en eronder kunt reageren. Zo blijven gesprekken over één onderwerp mooi gegroepeerd.

In de app zijn meerdere functionaliteiten van de webversie achterwege gelaten. De chat, de poll en de ‘praise’-functie (om je collega in het zonnetje te zetten) bestaan alleen in de browser. Onderweg geen onmisbare onderdelen, dus niet erg.

Enig nadeel: het sociale netwerk is nog steeds aan het experimenteren met de structuur en dat is voor gebruikers soms frustrerend. Het is regelmatig even zoeken hoe alles werkt na weer een update. Afgelopen mei kwam versie 5 van de app uit, waarmee hopelijk de definitieve vorm gevonden is.

Yammer is een uitkomst voor mensen die regelmatig samenwerken, maar niet altijd fysiek bij elkaar zijn. Effectiever dan een belletje of een sms’je naar een collega.