Bon voor incompleet schoolboek

In augustus 2011 krijgt de zoon van Marjo Janssen uit Zoetermeer zijn biologieboek (6 vwo) van Van Dijk Educatie uit Kampen, de firma die schoolboeken levert aan 200.000 scholieren. De bijbehorende cd zit er niet bij. Maar dit vertelt hij pas achteraf. Daar kan ze bij de inlevering van het boek, in juni 2012, dus niets mee, zegt zijn moeder nuchter. „We wachtten braaf op de rekening voor de vervanging van het boek. Het betreffende boek bevat twaalf Van Dijk-stickers en is al ettelijke jaren in de roulatie.”

Janssen is dan ook hoogst verbaasd als ze een rekening krijgt voor een „forse nieuwprijs (15 procent hoger dan bij bol.com)” plus een opslag. Zij is het hier niet mee eens en vraagt een „redelijk voorstel voor de vervanging van een tweedehands, fors gebruikt boek”. De boekhandel laat weten dat zij gewoon de rekening moet betalen, „want dat staat in de algemene voorwaarden”.

Volgens Janssen zou Van Dijk een vervangende waarde moeten berekenen, bepaald door de afschrijfwaarde van een boek, zegt zij. Dit is „puur machtsmisbruik”.

In een reactie laat Van Dijk Educatie weten dat de nieuwprijs van een boek wordt berekend, „omdat wij een vervangend exemplaar moeten kopen. Het maakt niet uit of het boek ‘nieuw’ of ‘gebruikt’ is geleverd.” De schaderekening van de familie Janssen is „extra zuur” aangezien het boek incompleet is geleverd, dat begrijpt Van Dijk ook. „Wij adviseren onze klanten altijd het boekenpakket te controleren of het compleet en netjes is afgeleverd. Tot een maand na de start van het schooljaar kunnen zij onvolkomenheden melden, dan lossen wij die op.” De boekhandel belooft „nog eens goed te kijken naar de manier waarop wij onze klanten hierover informeren”.

Helaas komt die waarschuwing voor de familie Janssen te laat.

Tekst Barbara Rijlaarsdam. Mail naar help@nrc.nl.