Amsterdam Dance Event begint: vijf dagen dj’s, housemuziek en film

De vijftiende editie van het Amsterdam Dance Event werd in 2010 geopend door de band Goldfish. Foto ANP / Ade Johnson

Alweer de zeventiende editie van het Amsterdam Dance Event gaat vandaag van start. Dansen op dreunende, elektronische tonen staat weer vijf hele dagen op de planning van menig danceliefhebber. Als aftrap vanavond de première van de film Dutch Influence. Een film over, hoe kan het ook anders, de invloed van Nederlandse dj’s in de dance scene.

Dutch Influence vertelt het verhaal van enkele toonaangevende Nederlandse dj’s en het verschil dat zij met hun muziek hebben gemaakt. Topdj’s als Armin van Buuren (beste dj van de wereld 2012), rising star Afrojack, Tiësto (beste betaalde dj) en Don Diablo spreken over hun succes en de nasleep ervan. De camera’s volgen de Nederlandse sterren op weg naar hét dance-event ter wereld: The Miami Dance Week.

Afrojack, de ex van Paris Hilton, werd maandag door MTV uitgeroepen tot Best Dutch Act waarvoor hij een European Music Award (EMA) kreeg. Bij Pauw en Witteman vertelde hij waarom Nederland zo voorop loopt in de dance scene:

NRC-journaliste Rolinde Hoorntje schetste in nrc.next de sfeer op het grootse festival in Miami:

“Meisjes in niet veel meer dan ondergoed, met hoelahoepen rond hun middel en lichtjes in hun bh. Jongens met lichtjes aan hun vingers. ‘Fur boots’, pluchen beenwarmers en neonkleuren overal.”

Het zijn taferelen die in Nederland een vertrouwd beeld zijn. Denk aan onze zomers vol dance-evenementen als Dance Valley, Sensation White en Lovelands. Halfnaakte, hoofdschuddende en met de armen meedeinende jongens en meisjes zijn ons niet onbekend, maar in de VS is dancemuziek een tamelijk nieuw fenomeen, ook al is dance daar ooit ontstaan. Afrojack en consorten bevinden zich in het vliedend middelpunt van de groeiende hype en staan zo aan de vooravond van de dancedoorbraak in de States.

Voor wie niet zoveel met dance heeft, of niet weet hoe het klinkt; luister even naar techno-dj van het eerste uur Jeff Mills:

http://youtu.be/sSDN7Solx_Y

Nederland timmert flink aan de weg

Dat Nederland op dancegebied toonaangevend is, blijkt niet alleen uit de documentaire Dutch Infuence. Ook het succes van het Amsterdam Dance Event (ADE) zelf spreekt boekdelen. Organisator Buma verwacht de komende vijf dagen maar liefst 200.000 bezoekers en 3500 muziekexperts uit 65 verschillende landen. Dance in Nederland leeft dus nog steeds volop. Zelfs zodanig, dat het succes een economisch belang is gaan dienen.

In een rapport van economisch advieskantoor EVAR Advisory Services blijkt dat grote muziekevenementen, met meer dan drieduizend bezoekers, vorig jaar bij elkaar maar liefst 137 miljoen euro opbrachten. Dat is een groei van bijna zeventig procent in tien jaar. Dance levert dus serieus geld op. Zoveel, dat opdrachtgever Buma Sterma op basis van het rapport de volgende conclusie trekt:

“De grote internationale successen van de Nederlandse DJ’s en de dance scene blijkt van grote economische betekenis voor Nederland. In Nederland gaat hier jaarlijks ruim een half miljard euro (587 miljoen euro) om.”

Het feesten kan beginnen

En die big business wordt ook de komende dagen nog even voortgezet. Bezoekers van ADE kunnen zich tegoed doen aan een recordaantal optredens en evenementen. Maar liefst driehonderd staan er op het programma, verspreidt over tachtig clubs. 1700 artiesten, waaronder voormalig nr. 1 van de wereld David Guetta, doen in deze enerverende week Amsterdam aan. Begin je al een beetje te stuiteren?

Een paar tips van cultuurredacteur Hoorntje:

“Nieuw dit jaar is ADE Playground, het programma dat het gat moet vullen tussen dag en nacht. Zo zijn er soirées in galeries en winkels en worden er dj-sets opgenomen voor internetprogramma Boilerroom.tv. Ook is er voor het eerst een dancefeest in de Ziggo Dome, dj Chuckie’s Dirty Dutch-avond op vrijdag.”

Chuckie’s mix tussen hiphop en house hoor je ook bij de underground labels terug. Zoals in de set van dj Solomun (Schram Studio’s, woensdag en donderdag), bij Dekmantel op vrijdag (Joy Orbinson en andere UK Funky-coryfeeën in MC Toko), alsook in de Melkweg. Daar treedt op zaterdag C2C op, het Franse vierkoppige elektrocollectief dat Lowlands veroverde met hun mix van blues, folk, hip hop en visuals.

Dj Solomun:

En ook Pillow Talk, combineert zwoele jaren negentig R&B met deephouse. Techno-pionier Jeff Mills presenteert woensdag zijn techno-soundtrack bij de stomme SF-film Woman in the Moon (originele titel: Frau im Mond) uit 1929 in Eye. Tegelijkertijd geeft producer Sven Weisemann een pianoconcert in de North Sea Jazz Club.

De Zuid-Afrikaanse Culoe Desong treedt ook op:

Bekijk voor meer tips de site van ADE.