Kamer steunt plan ruimere bevoegdheden bij aanpak cybercrime

Het kantoor van het High Tech Crime Team van de KLPD in Driebergen. Foto NRC / Merlin Daleman

Een Kamermeerderheid steunt het plan van minister Opstelten om politie en OM meer bevoegdheden te geven om cybercrime aan te pakken. Dat meldt de NOS.

Als het aan de minister ligt mogen zij inbreken in servers en computers, ook in het buitenland. Dat schreef de minister vanochtend in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Volgens Opstelten onttrekken “allerlei vormen van criminaliteit” zich aan het zicht van de politie. Zij kunnen computers wel fysiek in beslag nemen, maar hebben niet de mogelijkheid om ze van afstand binnen te dringen. Die wettelijke bevoegdheid wil Opstelten nu scheppen. Daarnaast wil Opstelten ook het plaatsen van spionagesoftware mogelijk maken, en het op afstand wissen van gegevens.

Zorgen over privacy

Volgens de NOS steunt een Kamermeerderheid het plan, maar zijn er nog wel veel vragen. Zo vindt SP-Kamerlid Gesthuizen dat er onvoldoende waarborgen zijn ten aanzien van de privacy.

SP-Kamerlid Gesthuizen vindt het goed dat de minister het probleem oppakt, maar heeft nog wel veel vragen. Ze noemt de voornemens van de minister vergaand en vindt dat die onvoldoende waarborgen bieden ten aanzien van de privacy. “Bovendien is het de vraag of de opsporingsbevoegdheden standhouden voor de Europese rechter.”

Ook directeur Ot van Daalen van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom maakt zich ernstig zorgen over het voorstel. Hij vindt dat het “een factor tien heftiger” inbreuk maakt op de privacy van burgers dan de huidige wetgeving. Ook noemt hij het “een serieus risico voor de cybersecurity”.

‘Bevoegdheden over de landsgrenzen uitstrekken

Omdat computercriminaliteit een internationaal verschijnsel is, wil Opstelten dat de bevoegdheden van politie en justitie zich ook over de landsgrenzen uitstrekken. Bij cybercrime uit het buitenland moet de politie nu nog een rechtshulpverzoek indienen. Als het aan Opstelten ligt, mag de politie straks inbreken op buitenlandse computers zo lang onduidelijk is vanuit welk land de criminele handelingen worden gepleegd.

Het ministerie werkt het voorstel de komende maanden nader uit.