Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

‘Niet te verkopen, maar theoretisch gezien zijn schilderijen 50 tot 100 miljoen waard’

De vandaag gestolen schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam zijn onverkoopbaar, maar zijn “puur hypothetisch gezien” tussen de vijftig en honderd miljoen euro waard. Dat zegt directeur Chris Marinello het Art Loss Register, dat wereldwijd gestolen en vermiste kunstwerken bijhoudt.

Een witte vlek markeert de plek waar een van de gestolen schilderijen hing. Foto ANP / Robin Utrecht

De vandaag gestolen schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam zijn onverkoopbaar, maar zijn “puur hypothetisch gezien” tussen de vijftig en honderd miljoen euro waard. Dat zegt directeur Chris Marinello het Art Loss Register, dat wereldwijd gestolen en vermiste kunstwerken bijhoudt, tegen persbureau AP.

“De dieven hebben een geweldige slag geslagen”, zegt Marinello. Als de werken op een veiling worden verkocht, kan de opbrengst volgens hem honderden miljoenen euro’s bedragen.

‘Geen koper voor schilderijen’

De zeven kunstwerken die vannacht werden ontvreemd, waaronder schilderijen van Matisse, Picasso en Monet, zijn inmiddels opgenomen in het register. Als iemand de gestolen werken aanbiedt, kan een veilinghuis in het register direct zien dat het om gestolen werk gaat.

Eerder vandaag liet kunstexpert en voormalig kunstsmokkelaar Michel van Rijn volgens Novum al weten dat de boeven maar weinig kunnen met de schilderijen.

“Geen enkele handelaar gaat zijn vingers branden aan deze werken.”

Volgens Marinello is het ook een mogelijkheid dat de dieven de schilderijen ontvoerd hebben de werken door het museum of de verzekeringsmaatschappij willen laten terugkopen. Marinello:

“Ze zullen er snel achter komen dat de stukken niet te verkopen zijn. Misschien gaan de dieven losgeld vragen van het museum.”

‘Collectie goed verzekerd’

Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal, wilde vanavond in een persconferentie geen uitspraken doen over de waarde van de schilderijen. Ansenk noemde de werken ‘uniek en van hoge waarde’. Ook is de collectie volgens haar goed verzekerd. De Kunsthal wordt ‘technisch beveiligd’, wat inhoudt dat er geen bewakers aanwezig zijn, maar enkel bewakingscamera’s.

Bekijk ook onze In Beeld over de kunstroof.