‘Met de trein naar België wordt duurder door de Fyra’

Een man en zijn hond in de hogesnelheidstrein Fyra. Vanaf 9 december rijdt de Fyra naar België. Dat gaat sneller, maar wordt ook duurder. Foto ANP / Robert Vos

Met de trein naar België reizen wordt als de nieuwe dienstregeling ingaat (per 9 december) een stuk duurder. Een enkeltje van Amsterdam naar Brussel kost dan 54 euro - nu 40,40 euro. Dat is omdat de snellere Fyra voortaan naar België rijdt.

Dat meldt consumentenwebsite treinreiziger.nl op basis van tarieven die kort op de website van de Belgische spoorwegen (NMBS) hebben gestaan. Inmiddels zijn de tarieven weer verwijderd.

Met de Fyra ben je wel sneller op je plaats van bestemming: de treinreis van Amsterdam naar Brussel duurt nu drie uur, straks nog maar twee.

PVV vraagt minister Schultz om opheldering

De PVV is niet blij met de prijsstijging. Kamerlid Machiel de Graaf:

“Dat de Fyra een derde sneller is, wil niet meteen betekenen dat de kosten een derde hoger liggen. Dat is onwenselijk.”

Hij heeft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) om opheldering gevraagd.

Overigens bedraagt het treinkaartje niet voor iedereen 54 euro. Vroegboekers en mensen met kortingskaarten kunnen goedkoper naar Brussel reizen. Een enkeltje met vroegboekkorting moet 25 euro gaan kosten.

NS Hispeed: dit is appels met peren vergelijken

Een woordvoerder van NS Hispeed zegt tegen persdienst Novum dat het onjuist is om te stellen dat de prijs van een enkeltje Amsterdam naar Brussel is gestegen.

“Dat is appels met peren vergelijken. Voorheen betaalde je voor een intercity, nu voor een Fyra.”

    • Peter Zantingh