Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Gestolen schilderijen uit Kunsthal ‘miljoenen waard’

Er zijn vannacht werken ter waarde van ‘vermoedelijk miljoenen euro’s’ gestolen uit De Rotterdamse Kunsthal. Dat zei de politie vanmorgen tegen Radio 1.

Een witte vlek markeert de plek waar een van de gestolen schilderijen hing. In de nacht van maandag op dinsdag zijn er in de Rotterdamse Kunsthal een aantal schilderijen gestolen. Foto ANP / Robin Utrecht

Er zijn vannacht zeven werken ter waarde van ‘vermoedelijk miljoenen euro’s’ gestolen uit De Rotterdamse Kunsthal. Dat meldt de politie.

De recherche en forensische experts doen momenteel onderzoek. Onder de gestolen werken is Het Lezende Meisje van Henri Matisse. Dat schilderij behoort toe aan de tentoonstelling van de Triton Foundation die momenteel te zien is. Dat het schilderij van Matisse is gestolen, zou duidelijk zijn omdat de plek waar het schilderij gisteren nog hing, nu leeg is, wat zichtbaar is van buiten het gebouw.

De gestolen Matisse (rechts), toen hij er vorige week nog hing. Foto NRC / Gijsbert van der Wal

De gestolen Matisse (rechts), toen hij er vorige week nog hing. Foto NRC / Gijsbert van der Wal De gestolen Matisse (rechts), toen hij er vorige week nog hing. Foto NRC / Gijsbert van der Wal

Directrice van de Kunsthal, Emily Ansenk, zegt tegenover NRC “verbijsterd” te zijn. En: “Dit is het ergste wat je als museumdirecteur kan overkomen.” De Kunsthal is vandaag gesloten voor publiek.

‘Later vandaag meer informatie’

Een woordvoerder van de politie Rotterdam Rijnmond laat tegenover nrc.nl weten dat de schilderijen enkele uren na middernacht zijn ontvreemd. Over welke werken het precies gaat, wil de politie in verband met het onderzoek nog niets zeggen. Het onderzoek gaat enkele uren in beslag nemen en naar alle waarschijnlijkheid wordt er later op de dag meer informatie vrijgegeven.

De Kunsthal is zelf geen eigenaar van de gestolen schilderijen. “De Kunsthal is een expositieruimte, dus van de kunstwerken die er hangen is de organisatie zelden eigenaar”, aldus de woordvoerder.

‘Vermoedelijk enkele miljoenen euro’s waard’

Volgens oud-directeur van de Kunsthal Wim van Krimpen zijn de schilderijen die vannacht zijn ontvreemd vermoedelijk enkele miljoenen euro’s waard. Dat zei hij vanochtend in een interview met Radio 1. De oud-directeur, die tot 2000 werkzaam was bij de Kunsthal, heeft geen idee hoe de daders het museum zijn binnengedrongen. Van Krimpen:

“Misschien over het dak. Het is voor mij een raadsel. Het is een stevig massief gebouw. Je kunt niet door de ramen.”

In de Kunsthal wordt onderzoek gedaan naar de schilderijenroof. Foto ANP / Robin Utrecht

In de Kunsthal wordt onderzoek gedaan naar de schilderijenroof. Foto ANP / Robin UtrechtIn de Kunsthal wordt onderzoek gedaan naar de schilderijenroof. Foto ANP / Robin Utrecht

De Kunsthal bestaat twintig jaar. Er zijn momenteel twee grote tentoonstellingen in de Kunsthal. Er zijn naast de Triton-werken ook zestien monumentale bronzen beelden van Aristide Maillol te zien. Daar is vannacht niets mee gebeurd.

‘Welke schilderijen het zijn moet juist wel openbaar worden gemaakt’

Bij kunstroof is het uiteindelijk juist van belang dat wel bekend is welke schilderijen in handen van kunstdieven zijn gevallen. “Die werken zijn dan onverkoopbaar”, zegt Job Ubbens, directeur van de Nederlandse afdeling van het veilinghuis Christie’s tegen NRC. Te verwachten valt dat politie en directie later vandaag of morgen bekend maken wat er vannacht is gestolen.