Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Geen bewakers in Kunsthal tijdens inbraak’

In de Kunsthal in Rotterdam waren vannacht geen bewakers aanwezig. Dat meldt RTV Rijnmond op basis van een verklaring van de politie. De inbrekers konden daardoor vrij eenvoudig zeven schilderijen stelen, met een gezamenlijke waarde van miljoenen euro’s.

De politie kreeg rond 03.00 uur ‘s nachts melding van de inbraak binnen, toen het alarm afging. Of sprake is van een fout in de opzet van de beveiliging van de Kunsthal en de daar tentoongestelde collectie van de Triton Foundation, is nog onduidelijk.

Bij de diefstal werden twee werken van Claude Monet en doeken van Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud gestolen. De politie heeft sporen veiliggesteld en spreekt met mogelijke getuigen. Ook wordt gehoopt dat camerabeelden aanwijzingen opleveren. De inbraak lijkt goed te zijn voorbereid.

Rond 17.00 uur geeft de directie van de Kunsthal een persconferentie over de kunstroof en beantwoordt vragen.