‘FARC probeert Europese sympathie te winnen door Nijmeijer in te zetten’

Tanja Nijmeijer in december 2011. Screenshot NOS
Tanja Nijmeijer in december 2011. Screenshot NOS

De FARC zet Tanja Nijmeijer in bij de vredesonderhandelingen om sympathie in Europa te winnen. Dat zeggen Colombiaanse senatoren tegen radio Caracol. Colombia reageerde eerder geïrriteerd op Nijmeijers deelname aan de besprekingen. FARC-leider Timochenko bevestigde haar komst.

Dat schrijft persbureau Novum vanochtend. De marxistische guerrillagroep wil naar jonge Europeanen het beeld uitstralen van een jonge revolutionaire beweging, die niets met terrorisme te maken heeft, stellen de geraadpleegde senatoren. Volgens het congreslid Juan Carlos Velez is Nijmeijer erbij om zieltjes te winnen. Desalniettemin zou de Colombiaanse regering de komst van Nijmeijer nu hebben geaccepteerd.

De woordvoerder van de FARC Ivan Marquez zou na een barre tocht, wegens slecht weer, pas gisteren in de Cubaanse hoofdstad Havanna zijn aangekomen. Morgen staat er in Oslo, waar de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC plaatsvinden, een persconferentie gepland.

Volgens Colombiaanse media beraden de FARC-leden die in Cuba zijn zich erop of zij wachten op de komst van Nijmeijer. Tegen haar lopen verschillende aanhoudingsbevelen die vooralsnog een vrije doortocht in de weg staan. Het feit dat zijn een buitenlandse is bemoeilijkt de zaak nog verder.