EU verscherpt sancties tegen Iran

De Europese Unie heeft gisteren op een bijeenkomst in Luxemburg verdere sancties afgekondigd tegen de Iraanse scheepvaart-, banken- en industriële sectoren. Daarmee wordt de Iraanse economie verder onder druk gezet in het kader van de pogingen het Iraanse leiderschap ertoe te bewegen zijn uraniumverrijkingsprogramma te bevriezen en serieus te gaan onderhandelen over zijn omstreden atoomprogramma. Veel landen zijn bang dat Iran heimelijk aan een kernwapen werkt. Teheran ontkent dat.

Volgens de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen handelt Iran „in flagrante overtreding van zijn internationale verplichtingen”. Dit slaat op het verrijkingsprogramma. Teheran wijst er echter op dat het nucleaire Non-Proliferatie Verdrag verrijken niet verbiedt. Daarom weigert Iran te enenmale dit programma te bevriezen. Onderhandelingen hebben tot dusverre niets opgeleverd.

De EU verbood in juli al de invoer van Iraanse olie en het verzekeren van olietankers; nu is ook de import van Iraans gas in de ban gedaan. Tevens kwamen de ministers overeen de bestaande sancties tegen de Centrale Bank van Iran te verscherpen en alle transacties te verbieden tussen de EU en Iraanse banken, tenzij vooraf goedgekeurd voor humanitaire doeleinden.

Hoewel Iran zich inspant de olie- en verzekeringssancties te ontduiken, hebben de maatregelen, geholpen door de zwakke economische politiek van de Iraanse regering, inmiddels geleid tot prijsstijgingen en aanzienlijk waardeverlies van de rial. Ook wordt het voor Iraanse producenten steeds moeilijker aan grondstoffen te komen. Ook humanitaire goederen als medicijnen worden moeilijker verkrijgbaar al zijn deze van de sancties uitgezonderd. Buitenlandse producenten nemen echter het risico niet met de eigen autoriteiten in aanvaring te komen.

Het Witte Huis verwelkomde de aangescherpte sancties. Het Iraanse leiderschap veroordeelde de „barbaarse” sancties, maar voegde eraan toe zich er niets van aan te trekken.

De Europese satellietprovider Eutelsat besloot met ingang van gisteren de negen tv-zenders en tien radiostations van de Iraanse staatsomroep IRIB te blokkeren onder verwijzing naar eerdere Europese sancties. De Engelstalige zender Press TV, een van de geblokkeerde kanalen, beschuldigde de EU ervan de vrijheid van meningsuiting niet te respecteren. Press TV kondigde een rechtszaak aan te spannen tegen de maatregel. (AP, Reuters)