Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU-commissaris Dalli stapt op om corruptieonderzoek

De stap van Dalli volgt op een onderzoek van het antifraudebureau van de Europese Unie naar pogingen wetgeving met betrekking tot een exportverbod van een tabaksproduct. Foto AP / Yves Logghe

Europees Commissaris voor gezondheidszaken en consumentenbeleid John Dalli uit Malta heeft zijn functie neergelegd vanwege een corruptieonderzoek. Het ontslag gaat onmiddellijk in.

De stap van Dalli volgt op een onderzoek van het antifraudebureau van de Europese Unie naar pogingen wetgeving met betrekking tot een exportverbod voor snus (wiki), een tabaksproduct dat in de EU alleen in Zweden mag worden verkocht, te beïnvloeden. Volgens de Europese Commissie heeft het onderzoek ‘geen onomstotelijk bewijs’ van directe betrokkenheid van Dalli opgeleverd, maar wel ‘dat hij op de hoogte was van deze gebeurtenissen’.

Snus is een tabaksproduct dat in losse vorm of in papieren zakjes wordt verkocht en dat gebruikers onder hun bovenlip stoppen.