Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Werd dit schilderij vanmorgen gestolen uit de Kunsthal?

De gestolen Matisse (rechts), toen hij er vorige week nog hing.
De gestolen Matisse (rechts), toen hij er vorige week nog hing. Foto NRC / Gijsbert van der Wal

Vannacht, een paar uur na middernacht, zijn een aantal schilderijen gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. Het zijn werken uit de collectie van de Triton Foundation die daar momenteel tentoongesteld wordt. Van één schilderij lijken we te weten dat het gestolen is: Het Lezende Meisje van Henri Matisse - hierboven afgebeeld zoals het er vorige week nog hing.

De foto hierboven is gemaakt door Gijsbert van der Wal, die vorige week voor de kunstredactie van NRC in de Kunsthal was om de Triton-tentoonstelling te bekijken.

Het Lezende Meisje van Henri Matisse:

Henri Matisse, Lezende vrouw in wit en geel, 1919. Olieverf op doek, 41 x 33 cm. Triton Foundation. Gescand uit de catalogus Avant-gardes, 1870 to the present. The Collection of the Triton Foundation.

Henri Matisse, Lezende vrouw in wit en geel, 1919. Olieverf op doek, 41 x 33 cm. Triton Foundation. Gescand uit de catalogus Avant-gardes, 1870 to the present. The Collection of the Triton Foundation. Henri Matisse, Lezende vrouw in wit en geel, 1919. Olieverf op doek, 41 x 33 cm. Triton Foundation. Gescand uit de catalogus Avant-gardes, 1870 to the present. The Collection of the Triton Foundation.

Vanochtend hing het er dus niet meer. Dat wijst er redelijkerwijs op dat het gestolen is, al zou het uiteraard ook kunnen betekenen dat medewerkers het van de muur hebben gehaald met een andere reden.

Welke schilderijen gestolen zijn, is nog niet bekendgemaakt. De Kunsthal wil ook bij navraag om 12:00 uur niets zeggen over de Matisse of andere eventueel gestolen werken.

De Triton-tentoonstelling bevat ongeveer 150 internationale werken van onder meer Pablo Picasso, Piet Mondriaan en Vincent van Gogh. Volgens oud-directeur van de Kunsthal Wim van Krimpen zijn de schilderijen die vannacht zijn ontvreemd vermoedelijk enkele miljoenen euro’s waard.

De Triton-collectie in de Kunsthal. Foto NRC / Gijsbert van der Wal

De Triton-collectie in de Kunsthal. Foto NRC / Gijsbert van der WalDe Triton-collectie in de Kunsthal. Foto NRC / Gijsbert van der Wal

De Triton-collectie in de Kunsthal. Foto NRC / Gijsbert van der Wal

De Triton-collectie in de Kunsthal. Foto NRC / Gijsbert van der WalDe Triton-collectie in de Kunsthal. Foto NRC / Gijsbert van der Wal

De Kunsthal is vandaag voor het publiek gesloten.