Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Directeur Kunsthal: daad als bom ingeslagen - museum morgen open

De Forensische Opsporing van de Politie Rotterdam-Rijnmond stelt sporen veilig. Foto ANP / Robin Utrecht

“Deze daad is in de hele kunstwereld als een bom ingeslagen”, reageert Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal, op de roof van zeven belangrijke werken uit het Rotterdamse museum vannacht. Het is gebeurd, “ondanks de state of the art-beveiliging”, aldus de museumdirecteur.

Vannacht werden zeven topwerken gestolen uit de Kunsthal, waaronder schilderijen van Matisse, Picasso en Monet. Bekijk alle werken hier.

‘Nachtmerrie voor elke museumdirecteur’

Volgens Ansenk, die zei “geschokt” te zijn, gaat een roof op deze schaal “niet in de koude kleren zitten”. Ze noemde het “een nachtmerrie voor elke museumdirecteur”.

De collectie waaruit de zeven schilderijen zijn ontvreemd, is volgens het museum goed verzekerd. Ansenk noemde de werken ‘uniek en van hoge waarde’. Het museum wil verder geen uitspraken doen over de waarde van de gestolen schilderijen. Volgens Ansenk zijn de schilderijen internationaal geregistreerd en goed beschreven, wat het onmogelijk maakt ze te verhandelen.

Geen bewakers, wel camera’s aanwezig

De politie was na de inbraakmelding binnen vijf minuten ter plekke, zo vertelde Ansenk op de persconferentie. De Kunsthal wordt ‘technisch beveiligd’, wat inhoudt dat er geen bewakers aanwezig zijn, maar enkel bewakingscamera’s. Daar is volgens voorzitter van het bestuur, Willem van Hassel, bewust voor gekozen. Verder wilde hij niet ingaan op details over de beveiliging. “Want dan is het effect helemaal weg”, aldus Van Hassel.

Wel zei Van Hassel:

“Honderd procent beveiliging is in geen enkel geval mogelijk.”

Morgen Kunsthal weer open voor publiek

Morgen is de Kunsthal weer geopend, omdat de directie wil dat de collectie voor het publiek toegankelijk blijft. Op de plekken van de gestolen werken komen andere doeken te hangen.

De gestolen schilderijen zijn afkomstig uit de Triton-collectie, een privé-collectie die miljoenen waard is.