Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dit zijn de topwerken die zijn gestolen uit de Kunsthal

This photo released by the police in Rotterdam, Netherlands, on Tuesday, Oct. 16, 2012, shows the painting 'Waterloo Bridge, London' by Claude Monet. Dutch police say seven paintings stolen from the Kunsthal museum in Rotterdam include one by Pablo Picasso, one by Henri Matisse, and two by Claude Monet. The heist, one of the largest in years in the Netherlands, occurred while the private Triton Foundation collection was being exhibited publicly as a group for the first time. (AP Photo/Police Rotterdam)
This photo released by the police in Rotterdam, Netherlands, on Tuesday, Oct. 16, 2012, shows the painting 'Waterloo Bridge, London' by Claude Monet. Dutch police say seven paintings stolen from the Kunsthal museum in Rotterdam include one by Pablo Picasso, one by Henri Matisse, and two by Claude Monet. The heist, one of the largest in years in the Netherlands, occurred while the private Triton Foundation collection was being exhibited publicly as a group for the first time. (AP Photo/Police Rotterdam) Ook dit werk van Claude Monet is gestolen. Foto AP

De schilderijen die vannacht uit de Rotterdamse Kunsthal zijn gestolen zijn afkomstig uit de Triton-collectie, die miljoenen waard is. De verzameling bevat werken van de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenaars vanaf de laat negentiende eeuw tot nu.

De gestolen schilderijen zijn eigendom van de Triton Foundation, de privécollectie van de Nederlandse familie Cordia. De tentoonstelling bevat werken uit vrijwel alle belangrijke kunststromingen, van het impressionisme van Monet tot het expressionisme van Max Beckmann en de kubistische werken van Juan Gris.

‘Dieven Kunsthal komen bedrogen uit’

“Dit gaat absoluut verkeerd aflopen voor de boeven”, zegt kunstexpert en voormalig kunstsmokkelaar Michel van Rijn vandaag tegen persdienst Novum.

Van Rijn:

“Geen enkele handelaar gaat zijn vingers branden aan deze werken.”

Mochten de daders losgeld willen voor de schilderijen van onder anderen Pablo Picasso, Paul Gauguin en Claude Monet, kunnen ze dat ook wel vergeten. “Geen advocaat die tussenpersoon wil zijn. En justitie weet ook wel beter”, aldus Van Rijn.

Het lijkt Van Rijn onwaarschijnlijk dat een malafide kunstverzamelaar opdracht heeft gegeven voor de diefstal. “Iemand die dat kan betalen, zou de werken willen kopen en laten zien aan anderen”, denkt Van Rijn. De schilderijen uit de collectie van de Triton Foundation zijn samen miljoenen euro’s waard.

‘Dit zijn waarschijnlijk geen kunstkenners’

De dieven waren waarschijnlijk ook geen echte kunstkenners, ‘al hebben ze hun huiswerk wel goed gedaan’. Ze hebben de schilderijen zorgvuldig uitgezocht en expres niet gekozen voor een museale collectie, denkt Van Rijn. Museale collecties zouden nog strenger beveiligd zijn.

De politie onderzoekt de roof. Om hoeveel daders het gaat en hoe ze binnen zijn gedrongen is nog niet bekend. De recherche heeft sporen gevonden en spreekt met mogelijke getuigen.

De zeven gestolen werken

'Girl in Front of Open Window' van Paul Gauguin (1888). Foto AP / Politie R'dam'Girl in Front of Open Window' van Paul Gauguin (1888). Foto AP / Politie R'dam

'Woman with Eyes Closed' van Lucian Freud (2002). Foto AP / Politie R'dam'Woman with Eyes Closed' van Lucian Freud (2002). Foto AP / Politie R'dam

'Harlequin Head' van Pablo Picasso (1971). Foto AP / Politie R'dam'Harlequin Head' van Pablo Picasso (1971). Foto AP / Politie R'dam

'Reading Girl in White and Yellow' van Henri Matisse (1919). Foto AP / Politie R'dam'Reading Girl in White and Yellow' van Henri Matisse (1919). Foto AP / Politie R'dam

'Waterloo Bridge, London' van Claude Monet (1901). Foto AP / Politie R'dam'Waterloo Bridge, London' van Claude Monet (1901). Foto AP / Politie R'dam

'Self-Portrait' van Meyer de Haan (circa 1889 – ’91). Foto AP / Politie R'dam'Self-Portrait' van Meyer de Haan (circa 1889 – ’91). Foto AP / Politie R'dam

'Charing Cross Bridge, London' van Claude Monet (1901). Foto AP / Politie R'dam'Charing Cross Bridge, London' van Claude Monet (1901). Foto AP / Politie R'dam