CDA-bestuurders zeer kritisch over eigen verkiezingscampagne

Europa, Nederland, Den Haag, 28-5-2010. Foto Maarten Hartman. CDA luchtballonnen.
Europa, Nederland, Den Haag, 28-5-2010. Foto Maarten Hartman. CDA luchtballonnen. Foto NRC / Maarten Hartman

CDA-bestuurders zijn uitermate kritisch over de verkiezingscampagne van hun partij. 28 procent vindt dat partijleider Sybrand van Haersma Buma voor de kiezer niet aantrekkelijk is, 46 procent vult ‘neutraal’ in. Slechts 25 procent noemde zijn electorale aantrekkingskracht goed of zeer goed.

Buma kon ook het CDA-verhaal niet overtuigend brengen, zegt 22 procent van de CDA’ers. Bijna vier op de tien CDA-bestuurders vult ‘neutraal’ in als het om de overtuigingskracht van Buma gaat.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder ruim 12.000 gekozen en benoemde bestuurders – van gemeenteraadsleden en burgemeesters tot gedeputeerden en Europarlementariërs – van OverheidinNederland.nl samen met NRC Handelsblad. Bijna 2.600 bestuurders gaven hun mening over de verkiezingscampagne, de mogelijke coalitie, en de rol van de Tweede en Eerste Kamer.

Vooral CDA-bestuurders en GroenLinks-bestuurders bleken kritisch. Beide partijen verloren fors bij de laatste verkiezingen. Het CDA behaalde 13 zetels, acht minder dan twee jaar geleden. Het was de vijfde verkiezingsnederlaag op rij.

De woordvoerder van Buma wil niet reageren op de uitkomsten van de enquête. Hij zegt de interne verkiezingsevaluatie af te wachten. Dat wordt tijdens het CDA-congres op zaterdag 27 oktober gepresenteerd.

GroenLinksers willen meer focus op duurzaamheid

GroenLinks zakte van tien naar vier zetels. Partijleider Jolande Sap stapte onlangs op. 28 Procent van de GroenLinks-bestuurders vond haar electorale aantrekkingskracht slecht of zeer slecht. Uit het onderzoek blijkt dat GroenLinks-bestuurders vinden dat hun partij zich veel meer moeten profileren op duurzaamheid.