Britse man aangeklaagd voor ontvoering Nederlandse fotograaf

Oerlemans werd in juli samen met collegafotograaf John Cantlie in Syrie ontvoerd door moslimextremisten. Foto Hollandse Hoogte

Een 26-jarige man is dinsdag aangeklaagd voor terrorisme wegens de ontvoering en gevangenhouding van de Nederlandse en Britse fotojournalisten Jeroen Oerlemans en John Cantlie in Syrië. Dat heeft Scotland Yard vanavond meegedeeld.

De man, Shajul Islam, wordt morgen voorgeleid, aldus persbureau AP. Hij werd op 9 oktober op de luchthaven Heathrow aangehouden toen hij arriveerde op een vlucht uit Egypte. Een eveneens 26-jarige vrouw die met hem reisde werd eveneens opgepakt, maar eerder dinsdag zonder te zijn aangeklaagd weer vrijgelaten.

Oerlemans en Cantlie werden in juli in Syrië ontvoerd en gevangengehouden door jihadisten. Nadat ze vrij waren gekomen zei Cantlie dat een van hun ontvoerders met een Londens accent had gesproken. Tien van de vijftien ontvoerders zouden Brits zijn. In het kader van het onderzoek naar de twee verdachten werden woningen in het oosten van Londen doorzocht.