Man Booker Prize opnieuw voor Hilary Mantel

Hilary Mantel schreef 'Bring Up the Bodies' / Foto AFP/Justin Tallis

De roman Bring Up the Bodies van Hilary Mantel heeft de Man Booker Prize 2012 voor de beste Engelstalige roman gewonnen. Dat is zojuist in de Guildhall in Londen bekendgemaakt. Het is de tweede Booker Prize voor Mantel: ze kreeg de onderscheiding drie jaar geleden ook al, voor de roman Wolf Hall, en is daarmee de eerste Brit en de eerste vrouw die de prijs tweemaal kreeg.

‘Nou, ik weet niet hoor,’ verzuchtte de schrijfster quasi-geïrriteerd toen ze haar dankwoord begon: ‘Dan wacht je twintig jaar op een Booker Prize, krijg je er ineens twee…’ Mantel was samen met debuterend columnist Will Self favoriet bij de bookmakers - de kwaliteit van Mantels boek stond voor velen buiten kijf, maar niet iedereen kon geloven dat de prijs twee keer naar bijna hetzelfde boek zou gaan. Bring Up the Bodies is sterk verbonden met Wolf Hall: beide zijn delen van een trilogie-in-wording over Thomas Cromwell, de man van eenvoudige komaf die grote invloed uitoefende op het staatsbestuur aan het hof van de Britse koning Hendrik VIII.

Juryvoorzitter Peter Stothard zei tegen de BBC dat Mantel ‘de regels voor historische fictie heeft herschreven’. Mantel, in haar dankwoord: ‘En nu vertrek ik om iets moeilijks te gaan doen: het derde deel van de trilogie schrijven. Ik maak me geen enkele illusie dat ik daarmee weer hier zal staan, maar ik zie deze prijs als een blijk van vertrouwen.’

Recensent Joyce Roodnat was deze zomer in  NRC Handelsblad al zeer enthousiast over Bring Up the Bodies:

Mantel interpreteert en denkt door. Ze doet wat de historicus niet mag, maar zij wel want ze schrijft een roman, en dat doet ze gretig. Het leidt tot prachtig, inventief proza.

Volgens recensent Rob van Essen kón het niet anders of Mantel zou de prijs weer winnen - het was zowel onwaarschijnlijk als onvermijdelijk. Maar hij noemde het boek ook beter dan Wolf Hall, waarop het een vervolg is:

[...] niet alleen omdat hoofdpersoon Thomas Cromwell een gecompliceerder karakter blijkt dan in het eerste deel, maar ook omdat Mantel haar methode nog verder perfectioneert. Die methode houdt in dat ze haar verhaal vertelt in laconiek, bijna zakelijk proza in de tegenwoordige tijd, waardoor je Cromwell zeer dicht op de huid zit. Ze vervalt niet in lange beschrijvende passages, maar verweeft haar verhaal met goed gekozen details. Nergens krijg je de indruk dat je een geschiedenisles krijgt, en toch heb je achteraf het idee dat je volledig op de hoogte bent van het Engelse hofleven in de 16de eeuw.

Vorige week is de Nederlandse vertaling van Bring Up the Bodies verschenen, onder de titel Het boek Henry.