Vettel is nieuwe koploper Formule 1 na zege in Z-Korea

In de Formule 1 is Sebastian Vettel de nieuwe koploper in de strijd om het wereldkampioenschap. De Duitse titelhouder van Red Bull behaalde gisteren bij de Grand Prix van Korea zijn derde achtereenvolgende zege en passeerde klassementsleider Fernando Alonso. De afgelopen weken was Vettel ook al de snelste in Suzuka (Japan) en Singapore.

Met nog vier races te gaan heeft Vettel in het klassement nu zes punten voorsprong op Alonso (Ferrari), die als derde finishte in Zuid-Korea. Mark Webber completeerde het succes van Red Bull door als tweede over de streep te komen. De Braziliaan Felipe Massa (Ferrari) eindigde op de vierde plaats, waardoor Red Bull en Ferrari de gehele topvier voor hun rekening namen.

Webber startte in Yeongam van poleposition, maar werd in de eerste bocht al gepasseerd door zijn ploeggenoot Vettel. Ook Alonso kende een goede start. De Spanjaard nam de derde plaats over van de Brit Lewis Hamilton (McLaren), die tijdens de wedstrijd over de autoradio klaagde over de staat van zijn auto en genoegen moest nemen met een tiende plaats.

In de voorspelbare race veranderde aan kop van het deelnemersveld niets, op een aantal wisselingen tijdens pitstops na. Tijdens de laatste ronden van de race vertoonden de banden van Vettel wel ernstige slijtage, maar door in de slotfase snelheid te minderen hield de 25-jarige Duitser het net vol.

Vettel noemde de 25ste Grand Prix-zege uit zijn loopbaan „fantastisch”, tijdens de persconferentie na de race. Volgens Vettel was de start beslissend voor zijn overwinning. „Die was heel belangrijk omdat ik aan de kant van de baan stond waar de meeste viezigheid lag. Ik werd echter geweldig gelanceerd.”

Lange tijd leek de Spanjaard Fernando Alonso dit seizoen op weg naar de wereldtitel in de Formule 1. Na de Grand Prix van Italië, begin september, had de Spanjaard nog 37 punten voorsprong op Vettel. Die voorsprong verdween in de afgelopen drie wedstrijden, die Vettel allemaal won en waarin Alonso twee keer als derde eindigde en eenmaal door een crash de eindstreep niet haalde.

Alonso legde zich gisteren neer bji de overwinning van Vettel. „Het podium was het hoogst haalbare”, zei de wereldkampioen van 2005 en 2006 tijdens de persconferentie. „Red Bull is erg moeilijk te verslaan. Ik mag dus tevreden zijn met de derde plaats. Ik blijf optimistisch. Er komen nog vier races waarin we kansen krijgen.”

De eerstvolgende Grand Prix is over twee weken in India. Daarna rijden de coureurs nog in Abu Dhabi, de Verenigde Staten en Brazilië.