In beeld

Van Occupy is één jaar later niets meer over

Van Occupy is na een jaar niets meer over. Honderdduizenden demonstranten gingen op 15 oktober 2011 de straat op in uiteenlopende steden als Berlijn, Washington,Tokio, Mexico-Stad, Madrid en Seoul. Occupy, dat een maand eerder op Wall Street was begonnen, werd op deze dag in één klap een mondiale protestbeweging. In steden over de hele wereld werden tentenkampen opgeslagen, waaronder ook in Nederland: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Een jaar later zijn de betogers in alle grote wereldsteden vertrokken. Een van de laatste kampen bevond zich voor het hoofdkantoor van financiële dienstverlener HSBC in Hong Kong. Na 306 dagen protesteren werd het kamp vorige maand ontruimd. Occupy Frankfurt, een van de laatste Europese Occupykampen, werd in augustus ontruimd. Het kamp op de stoep van de Europese Centrale Bank zou een gevaar zijn voor de volksgezondheid en meer daklozen dan actievoerders huisvesten.
Occupy Wall Street-betogers slapen in het Zuccotti Park in New York na de protestmars door het financiële district op 17 september.
Reuters / Andrew Burton
Ook in San Francisco wordt tegen het kapitalistische systeem geprotesteerd. Zo'n honderd betogers vierden afgelopen september het eenjarig bestaan.
Justin Sullivan / AFP
Betogers verkleden zich als zombies in Londen.
Kirsty Wigglesworth / AP
Een Occupier schreeuwt het uit, in de straten van Lower Manhattan in New York.
Adrees Latif / Reuters
Dit is waar de Occupiers over de hele wereld voor opkomen: ‘de 99 procent’ die wordt uitgebuit door ‘de 1 procent’.
Mario Tama / AFP
Betogers op het Puerta del Sol-plein in Madrid in mei vorig jaar.
Pedro Armestre / AFP
Eten (maar wat?) in het Zuccotti Park, nabij Wall Street in New York.
Emmanuel Dunand / AFP
Even een dutje doen in het Financial District in New York.
Mario Tama / AFP
Betogers nemen een pauze in Manhattan's Battery Park tijdens de viering van het eenjarig bestaan van Occupy in New York, afgelopen september.
John Moore / AFP
En er was ook tijd voor ontspanning, naast alle protesten. Wes Ketz ligt lekker in het zonnetje tijdens een Occupy Wall Street-concert in Foley Square in New York, afgelopen september.
Seth Wenig / AP
Ook bij de viering van het eenjarig bestaan van Occupy in New York was de politie in opperste staat van paraatheid.
Emmanuel Dunand / AFP
Ook in Engeland dook Occupy op. Verschillende tentjes stonden vorig jaar voor de St. Paul's Cathedral in Londen, nabij de London Stock Exchange.
Suzanne Plunkett / Reuters
Het is duidelijk waar Bob Nash (L) en Victoria Schultz het voor doen. Ze lopen mee tijdens een Occupy Wall Street protest in New York, afgelopen september.
Stan Honda / AFP
Occupy LA, één jaar later.
David McNew / AFP
Een protestmars in Los Angeles op 1 oktober dit jaar om het eenjarig bestaan van Occupy te markeren.
David McNew / AFP