Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Stijn kijkt door te voelen

Peter Dekens: Touch Ontwerp Rob van Hoesel. The Eriskay Connection, € 20,-**

De 23-jarige Stijn is blind geboren. Hij woont op zichzelf in een klein appartement. Zo voorzichtig en tastend als hij zich op straat moet bewegen, zo vrij kan hij zich bewegen in zijn woning. Zoals de achterflap van Touch meldt: ‘De spullen in zijn huis zijn geen obstakels voor hem. Integendeel, ze wijzen hem juist de weg.’ Stijn kijkt door te voelen.

Peter Dekens maakte een fotoserie over het leven van Stijn, waarmee hij deze zomer afstudeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Tijdens zijn afstuderen presenteerde hij een dummy van het fotoboek, inmiddels heeft een uitgever het opgepikt.

Dekens fotografeerde Stijn thuis tijdens de wintermaanden, waarin de dagen kort en grauw zijn. Omdat Stijn het donker en licht zijn gang laat gaan, heeft Dekens dat ook gedaan, waardoor hij de dagelijkse beleving van Stijn het beste heeft kunnen benaderen. De roodbruine schemerfoto’s vormen een leporello van een leven op de tast. De serie is van tijd ontdaan doordat de beelden in elkaar overvloeien en het licht altijd hetzelfde is. Het is heel klein. Mij wat te klein als fotoboek. Het geheel, zowel de fotografie als de vormgeving, is opvallend en zeer esthetisch, maar meer dan dat is het niet. Het toont de kwaliteit van de fotograaf en het lef van de uitgever om zo’n project te maken en publiceren, maar als fotoboek is het niet onderscheidend, verrassend of vernieuwend. Desalniettemin heeft Peter Dekens de aandacht op zichzelf weten te vestigen.

T/m 21 okt. op het fotografiefestival BredaPhoto.