Mart Smeets trekt zijn boek ‘De Lance Factor’ terug uit strijd NS Publieksprijs

Foto ANP / Freek van Asperen
Foto ANP / Freek van Asperen Foto ANP / Freek van Asperen

Mart Smeets trekt zijn boek ‘De Lance Factor’ terug uit de strijd om de NS Publieksprijs. Dat heeft de organisatie vanavond bekendgemaakt.

Twitter avatar NSPublieksprijs NS Publieksprijs BREAKING NEWS: Mart Smeets trekt De Lance factor terug uit de strijd om de NS Publieksprijs! #nspp

Smeets vindt dat hij een prijs voor een boek over Armstrong niet in ontvangst kan nemen, gezien de commotie rond de Amerikaanse renner. “Ik heb dit boek drie jaar geleden geschreven vanuit mijn werkelijkheid. De waarheid heeft mijn werkelijkheid inmiddels ingehaald”, zegt Smeets op NU.nl.

Uit een meer dan duizend pagina’s lang rapport van de Amerikaanse anti-dopingautoriteit Usada bleek vorige week dat Armstrong samen met zijn ploeg US Postal aan het hoofd stond van het succesvolste dopingprogramma uit de geschiedenis van de sport. Volgens het agentschap gebruikte Armstrong sinds 1996 verboden middelen, waaronder EPO, steroïden en bloedtransfusies.

Smeets: ik ben tekortgeschoten

Smeets was tot en met de afgelopen Tour de France voor de NOS sportjournalist, presentator en commentator. Gevraagd naar of de wielerjournalistiek de afgelopen jaren heeft gefaald, zegt hij vandaag in NRC Handelsblad:

“Natuurlijk ben ik boos op Armstrong. Hij heeft recht in mijn gezicht gelogen. [...] Ik voel me alsof ik zélf doping gebruikt heb, zo erg word ik nu bekritiseerd en uitgescholden door randdebielen. Neem van mij aan dat doping onlosmakelijk is verbonden met topsport. Ik had dit aan moeten tonen, vindt men. Zeg mij hoe ik dat had moeten doen. Ik doe aan reflectie. Ik ben tekortgeschoten. Maar met mij iedereen. Alle Belgen, alle Fransen, alle Amerikanen. Geen enkele sportjournalist kreeg iets boven water. Moreel gezien zijn wij ook verliezers.” - Smeets

‘Alles over Lance is achterhaald’

Literair recensent Toef Jaeger schreef vandaag nog in nrc.next over De Lance Factor:

“Mocht De Lance Factor van Mart Smeets vanavond de NS Publieksprijs winnen, dan moet je rekening houden met de mogelijkheid dat die prijs over een paar jaar weer afgenomen zal worden. Tenslotte is vrijwel alles wat we over Lance Armstrong weten achterhaald sinds het Amerikaanse anti-dopinginstituut Usada vorige week zijn bevindingen aan de wereld meedeelde.

“De omineuze vragen waarmee Smeets zijn portret begint (‘Heeft hij ‘het’ gedaan of niet? Worden de kool en de geit gespaard?’) zijn nu beantwoord en hoewel Smeets in dit boek heel wat meer doet dan schrijven over dopingkwesties, wordt de inhoud van zijn portret overheerst door het nieuws. ‘Ik heb het eerlijk opgeschreven’, verantwoordt Smeets zijn methode, vlak voor hij vertelt over de menselijke kant van Armstrong. En hij geeft toe dat zijn eigen zachtere kant misschien wel sterker is dan zijn journalistieke instinct en dat hij teleurgesteld zal zijn door de uitslag van dit onderzoek.”

De NS Publieksprijs wordt vanavond uitgereikt. Naast het boek van Smeets zijn genomineerd ‘En dan nog iets’ van Paulien Cornelisse, ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden, ‘Tegenlicht’ van Esther Verhoef, ‘Noorderlicht’ van Suzanne Vermeer en ‘In mijn dromen’ van Simone van der Vlugt.