Kabinet over plan Van Rompuy: eerst bankenunie, dan risico’s delen

EU-president Herman van Rompuy ontvouwde vrijdag zijn plannen voor de toekomst van de Europese Unie. Foto Reuters / Thierry Roge

Het rapport van Herman Van Rompuy over de toekomst van de eurozone biedt onvoldoende basis voor een verantwoorde invoering van een Europese bankenunie zoals Nederland dat wil. Dat schrijft staatssecretaris van Europese Zaken Ben Knapen (CDA) vanmiddag namens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.

De voorzitter van de raad van Europese regeringsleiders ontvouwde afgelopen vrijdag zijn plannen voor verdere economische en politieke integratie van de EU. Van Rompuy wil onder meer dat het noodfonds ESM noodlijdende banken snel kan herkapitaliseren. Het Europese toezicht op de banken hoeft van de Belg daarvoor nog niet helemaal klaar te zijn, schrijft persbureau Novum.

Kabinet: eerst bankentoezicht, dan delen financiële risico’s

Het kabinet vindt dat van een ‘transitiefase’ geen sprake kan zijn zolang er geen besluitvorming is genomen over verdere stappen naar een bankenunie, staat in de brief te lezen. Het kabinet vindt dat het Europese bankentoezicht zich eerst moet hebben bewezen en dat banken aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat kan worden overgegaan tot het delen van de financiële risico’s:

Nederland ziet een bankenunie als een langetermijndoel waarvan de elementen - een gezamenlijke resolutieautoriteit en resolutiefonds, een gezamenlijk depositogarantiestelsel en een eventuele publieke achtervang - als één pakket moeten worden gezien dat pas nadat aan strikte voorwaarden is voldaan, kan worden ingevoerd.

Ook over de andere voorstellen van Van Rompuy is het kabinet kritisch. Zo heeft Nederland geen behoefte aan het ontwikkelen van instrumenten van gemeenschappelijke schuldfinanciering, zoals een schuldaflossingsfonds of euro-obligaties. Dat is “geen instrument voor crisisbestrijding”.

‘Instellen gezamenlijke begroting niet nodig’

Het instellen van een gezamenlijke begroting voor de eurozone is evenmin nodig. Dat zou de prikkel voor individuele landen kunnen wegnemen om een “preventief verstandig economisch en begrotingsbeleid te voeren”, schrijft Knapen. Het kabinet is wel te spreken over de voorstellen van de Belg om de begrotingsdiscipline te versterken.

Deze week wordt in Brussel een top gehouden over het rapport van Van Rompuy. Definitieve besluiten worden pas tijdens een volgende top in december genomen. Niettemin wil een deel van de Kamer deze week nog met het kabinet discussiëren over de bijeenkomst, voordat demissionair premier Mark Rutte (VVD) afreist naar Brussel.