Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Eeuwenoude moskee in Aleppo ernstig beschadigd door gevechten

Afgelopen weekend is de Umayyad-moskee in Aleppo ernstig beschadigd door hevige gevechten in de stad. Foto Reuters

Tijdens hevige gevechten in het Syrische Aleppo is er afgelopen weekend brand uitgebroken in de eeuwenoude Umayyad-moskee. President Bashar Assad heeft vandaag daarom opdracht gegeven voor een spoedrestauratie van het dertiende-eeuwse bedehuis, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dat bericht AP.

Het leger heeft zich maanden geleden rond en in de strategisch gelegen moskee in het hart van Aleppo ingegraven. De rebellen zetten afgelopen week de aanval in om de regeringstroepen uit hun stellingen te verdrijven. De opstandelingen klagen dat militairen en regeringsgezinde strijders er beledigende leuzen op de muren kladden en zich bezatten.

De rebellen en het leger schuiven elkaar de schuld voor de brand in de schoenen. Assad stelde vandaag onmiddellijk een commissie in die hij met de restauratie van de moskee belastte. Het werk moet voor het eind van 2013 zijn voltooid. Ook UNESCO heeft opgeroepen tot de “bescherming van een van ‘s werelds mooiste moskees”, meldt BBC News.

De Umayyad-moskee is niet de eerste eeuwenoude publiekstrekker die slachtoffer werd van de aanhoudende gevechten in Aleppo. Twee weken geleden ging de beroemde soek van de verscheurde metropool al in vlammen op.

Brahimi wil onrust in Syrië sussen

Het is vandaag precies twintig maanden geleden dat de gevechten in Syrië van start gingen. VN-gezant Lakhdar Brahimi zet momenteel alles op alles om de rust te doen wederkeren. Volgens Brahimi worden de gevechten in Syrië met de dag heviger en is het zaak dat er “zeer binnenkort een einde komt aan al het bloedvergieten”. De VN-gezant bezocht afgelopen week diverse buurlanden van Syrië in de hoop het conflict op te lossen. Aan het eind van zijn bezoek riep hij op tot een wapenstilstand.

Brahimi volgde onlangs secretaris-generaal Kofi Annan op die ook al had getracht het geweld in het land een halt toe te roepen. Volgens activisten zijn er tijdens de gevechten al meer dan 30.000 mensen om het leven gekomen. De VN meende eerder dat dit aantal op 20.000 personen lag.