Djokovic overleeft vijf matchpoints en verslaat Murray

De Servische tennisser Novak Djokovic heeft dit weekend het Masters-toernooi in Shanghai gewonnen. Djokovic knokte zich terug van een achterstand en won na drieënhalf uur tennis met 5-7, 7-6 en 6-3.

Djokovic en Murray maakten er in de Chinese havenstad een buitengewoon spannende finale van. De eerste set ging lang gelijk op doordat beide spelers er niet in slaagden hun opslag te behouden.

Op een stand van 5-5 wist Murray uiteindelijk de beslissende break te plaatsen. Tot grote woede van de emotionele Djokovic, die zijn racket met wilde armgebaren smeet, serveerde Murray die set uit.

Djokovic leek zo van slag van het verlies van die eerste set dat hij weinig indruk meer kon maken. Totdat Murray op een stand van 5-4 in de tweede set de wedstrijd kon uitserveren. Djokovic brak de service van Murray, werkte vijf matchpoints weg en won de daaropvolgende tiebreak met 13-11.

Murray, die na het verlies van de tweede set ook zijn racket wegsmeet, kwam die klap niet meer te boven. In de derde set ging het tot 3-3 gelijk op, maar in de zevende game ging Djokovic door de service van zijn tegenstander heen. Het was de beslissing in de wedstrijd.

Voor Djokovic is het de tweede tenniszege op Aziatisch grondgebied in acht dagen tijd. Vorige week was hij ook al de beste op het indoortoernooi in een andere Chinese stad, in Peking. De vorige twee ontmoetingen tussen Djokovic en Murray werden allebei door de Schot gewonnen.

Deze zomer was Murray in de olympische finale én in de finale van de US Open, telkens te sterk voor Djokovic, die dit jaar de nummer één positie op de wereldranglijst verloor aan Roger Federer.

Het was de derde toernooiwinst van het jaar voor Djokovic. Murray had de vorige drie edities van het Masters-toernooi in Shanghai gewonnen. De 25-jarige Schot beleeft het beste seizoen uit zijn loopbaan. In juli verloor hij in de Wimbledonfinale nog van Federer, maar tijdens de Olympische Spelen – ook op het Londense gras tegen dezelfde Zwitser – was hij wel de beste.

Murray en Djokovic zijn met Federer de grote tennisfavorieten tijdens de ATP Finals, de seizoensafsluiting, over een maand in de O2-Arena in Londen. De Spanjaard Rafael Nadal herstelt van een blessure. Hij mist wellicht ook de finale van de Davis Cup tegen Tsjechië.