‘AkzoNobel en Stork beginnen zelf it-studie uit onvrede over niveau’

De 'onderwijsmuiterij' van AkzoNobel en Stork levert voorlopig de interesse op van zo'n vijftig studenten. Foto ANP / Marcel Antonisse

Omdat hogescholen en universiteiten steken laten vallen bij het opleiden van it-managers, zijn AkzoNobel en Stork zelf een opleiding begonnen. Omdat studenten verkeerd worden opgeleid, dreigen duizenden banen voor Nederland verloren te gaan. Daarvoor waarschuwen de twee multinationals vanochtend in het AD.

AkzoNobel en Stork verwachten dat veel vacatures door het slechte onderwijs onvervulbaar blijven. Zonder aanpassingen in de it-opleidingen zullen banen worden opgeslokt door andere landen die wel beschikken over het juiste it-personeel, verwachten topmannen Pieter Schoehuijs van AkzoNobel en André Haket van Stork.

“Het is al moeilijk om jong talent te interesseren voor de it-wereld”, zegt Haket. “Terwijl ook de it-industrie moet verjongen. We moeten zorgen dat de scholing veel beter aansluit op de wensen van het bedrijfsleven. In het onderwijs gaat dat bepaald niet vanzelf.” Volgens Schoehuijs moet ook de politiek zich er mee bemoeien.

In samenwerking met De Nederlandsche Bank zijn Stork en Akzonobel zelf een opleiding it-management begonnen. Vijftig schoolverlaters hebben inmiddels interesse getoond; voor slechts twintig is plaats.