Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Akkoord over referendum Schotse onafhankelijkheid

De leider van de Scottish National Party, Alex Salmond, en de Britse premier David Cameron zetten hun handtekening onder het referendum. Foto Reuters / Gordon Terris

De Britse premier Cameron en de leider van de Scottish National Party, Alex Salmond, hebben vandaag in Edinburgh hun handtekening gezet onder het plan om in 2014 een referendum te houden over Schotse onafhankelijkheid. Het referendum zal de kiezers de vraag voorleggen of ze onderdeel willen blijven uitmaken van de unie van Engeland en Schotland die uit 1707 dateert.

Mocht een meerderheid van de Schotten ‘ja’ zeggen tegen onafhankelijkheid, zal Schotland zich in mei 2016 afscheiden van het Verenigd Koninkrijk. Opiniepeilingen wijzen echter uit dat tussen de dertig en veertig procent van de Schotten voor onafhankelijkheid zijn, aldus AP. Ook Cameron is tegen het uiteenvallen van de unie.

Cameron en Salmond hebben afgesproken dat er een duidelijke ja/nee-vraag moet worden beantwoord, meldt BBC. Een tweede vraag over meer autonomie, zonder onafhankelijkheid, is van de baan. De Britse regering maakte eerder al duidelijk niets te voelen voor een referendum over overdracht van bevoegdheden als een alternatief voor afscheiding. Over de wens van Salmond om ook 16- en 17-jarigen Schotten te laten stemmen is wel overeenstemming bereikt.

Proces sinds onafhankelijkheid is gaande sinds 1999

De weg naar onafhankelijkheid werd ingezet sinds de devolutie in 1999, toen Schotland een eigen parlement kreeg, schreef onze correspondent Titia Ketelaar eerder dit jaar.

“Dat parlement beslist over het onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en landbouw. Monetaire zaken, buitenlandse zaken en defensie worden regelt Westminster. Het idee was dat devolutie het Verenigd Koninkrijk zou versterken.

Het tegendeel is waar: het heeft de Schotten het zelfvertrouwen gegeven dat ze het verstandshuwelijk met de Engelsen (en Welsh en Noord-Ieren) helemaal niet nodig hebben. Buiten het zicht van Londen leidde Salmond bijvoorbeeld Schotse handelsmissies naar India, China en Scandinavië. En tot ongenoegen van Londen pleit hij voor sterkere banden met de Europese Unie.”

De overeenkomst over het referendum, zoals vandaag getekend door Salmond en Cameron. Foto Reuters / Gordon TerrisDe overeenkomst over het referendum, zoals vandaag getekend door Salmond en Cameron. Foto Reuters / Gordon Terris