agenda

Radovan Karadzic, the former Bosnian Serb leader, pauses in court in The Hague, Netherlands, on Thursday, July 31, 2008. Karadzic who is accused of war crimes including genocide, didn't enter a plea at his initial appearance before the United Nations tribunal. Photographer: Zoran Lesic/ICTY via Bloomberg News
Radovan Karadzic, the former Bosnian Serb leader, pauses in court in The Hague, Netherlands, on Thursday, July 31, 2008. Karadzic who is accused of war crimes including genocide, didn't enter a plea at his initial appearance before the United Nations tribunal. Photographer: Zoran Lesic/ICTY via Bloomberg News VIA BLOOMBERG NEWS

Dinsdag 16 oktober

Tweede televisiedebat tussen president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney, aan Hofstra University in Hempstead (New York). Het gaat over binnen- en buitenlandse politiek en staat onder leiding van CNN-presentator Candy Crowley. Volgende week is het derde en laatste tv-debat. Romney loopt volgens de peilingen in.

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic begint met het horen van getuigen à décharge in de zaak tegen hem voor het Joegoslavië-tribunaal. Karadzic staat terecht voor genocide en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië (1992-1995). Hij heeft lang geprobeerd uitstel te krijgen voor het horen van zijn getuigen, omdat hij meer tijd nodig zei te hebben om zich voor te bereiden. Karadzic voert zijn eigen verdediging. Hij wil 600 getuigen horen en denkt daar een jaar voor nodig te hebben. Het proces begon in 2009.

Voor hetzelfde Joegoslavië-tribunaal begint tegelijkertijd het proces tegen Goran Hadzic, na Karadzic en Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic de laatste zaak die voor dit tribunaal dient tegen de hoofdrolspelers van de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Hadzic is de voormalige Servisch-Kroatische president. Ook hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Woensdag 17 oktober

Aftrap van de besprekingen in Oslo tussen de Colombiaanse regering en vertegenwoordigers van de rebellenbeweging FARC, die na veertig jaar strijd ernstig verzwakt is. Na verkennende gesprekken in Cuba houden ze nu samen een persconferentie in de Noorse hoofdstad.

De rechter in het Amerikaanse Fort Meade houdt een hoorzitting in het kader van het proces tegen militair Bradley Manning, die beschuldigd wordt van het doorgeven van vertrouwelijke diplomatieke post aan de leksite WikiLeaks. Mensenrechtenorganisatie kritiseren de omstandigheden waaronder Manning vast zit.

Donderdag 18 oktober

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties kiest vijf landen die in 2013 en 2014 een zetel in de Veiligheidsraad mogen bezetten. Argentinië en Rwanda lijken al verzekerd van voldoende steun. Bhutan, Cambodja en Zuid-Korea lobbyen voor de zetel voor de groep landen uit Azië en de Stille Oceaan. En Luxemburg, Finland en Australië strijden om de twee zetels voor de groep ‘West-Europa en anderen’. Elk jaar worden vijf van de tien niet-permanente leden van de raad vervangen. In totaal zitten in de Veiligheidsraad vijftien landen, alleen de permanente leden Verenigde Staten, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben vetorecht. Van de nieuwe kandidaten is Argentinië het meest ervaren: het was acht keer eerder lid van de Veiligheidsraad.

In Brussel komen de Europese regeringsleiders bijeen. Op de top zullen mogelijk beslissingen worden genomen over onder meer de vorming van een bankenunie. Maar de onderhandelingen zijn nog volop gaande. Met name Duitsland wil minder ver gaan dan de Europese Commissie. Verder komen de plannen van voorzitter Van Rompuy voor meer integratie aan de orde.

Vrijdag 19 oktober

In Kigali wordt de uitspraak verwacht in het proces tegen de voormalige Rwandese presidentskandidate Victoire Ingabire. Zij staat terecht voor betrokkenheid bij terrorisme en het verspreiden van ‘de ideologie van de volkerenmoord’, een verwijzing naar de genocide van 1994. Ingabire, die 17 jaar in Nederland woonde, keerde in 2010 terug naar Rwanda om kandidaat te zijn tegen president Paul Kagame.

Zaterdag 20 oktober

IJsland stemt per referendum over een nieuwe grondwet, die nodig was na de bankencrisis in 2008. De IJslanders geven een oordeel over de voorlopige tekst van de constitutie en kunnen zich uitspreken over de vraag of er nog iets in moet over de Nationale Kerk van IJsland, de wijze waarop het parlement wordt gekozen, en de vraag of een deel van het electoraat een referendum over een onderwerp kan eisen.

Zondag 21 oktober

In de Noord-Spaanse regio’s Galicië en Baskenland worden regionale verkiezingen gehouden. Galicië is de thuisbasis van premier Rajoy, en een slecht resultaat voor zijn Volkspartij daar maakt zijn positie in Madrid wankeler. In Baskenland gaat het om de vraag hoe veel steun er nog is voor radicaal-linkse groepen die streven naar onafhankelijkheid van de kleine regio.

Maandag 22 oktober

In Den Haag begint het proces tegen de Rwandese Yvonne Ntacyobatabara. Zij woont sinds 1998 in Nederland en wordt verdacht van deelname aan de genocide in Rwanda in 1994.