Winst voor oppositie bij parlementsverkiezingen Litouwen

Een vrouw brengt haar stem uit in Vilnius vandaag. Er werd al verwacht dat de centrum-rechtse regering weggestemd zou worden, uit onvrede over strikt begrotingsbeleid.
Een vrouw brengt haar stem uit in Vilnius vandaag. Er werd al verwacht dat de centrum-rechtse regering weggestemd zou worden, uit onvrede over strikt begrotingsbeleid. Foto Reuters / Lithuania

De Arbeiderspartij uit de oppositie heeft volgens exitpolls de meeste stemmen binnengehaald in de eerste ronde van de Litouwse parlementsverkiezingen, zo meldt Reuters.

De Arbeiderspartij heeft volgens de polls 19,8 procent van de stemmen, terwijl de Sociaal Democraten 17,8 van de stemmen hebben behaald. De centrum-rechtse Vaderland Unie van premier Andrius Kubilius is derde met 16,7 procent.

De definitieve uitslag zal pas na de tweede ronde over twee weken duidelijk worden. Dan zal er in de districten waar geen duidelijke winnaar is opnieuw worden gestemd. Bij de afgelopen verkiezingen zijn de uitslagen echter nooit wezenlijk veranderd na het eerste resultaat.