Vijf Britse mariniers aangeklaagd voor moord in Afghanistan

Caption: FILE- A British armored vehicle patrols on the periphery of the camp Bastion in southern Afghanistan, in this Wednesday, Jan. 10, 2007 file photo. The Taliban claimed responsibility on Saturday Sept 15 2012 for an attack against the sprawling British base in southern Afghanistan that killed two U.S. Marines and wounded several other troops, saying it was to avenge an anti-Islamic film which insulted the Prophet Muhammad and also because Britain's Prince Harry is serving there.The camp Bastion, which is the middle of the Afghanistan desert, locally called Dasht-e-Margo or 'the desert of death' houses some 3,500 British servicemen and provides logistic supports to all the troops for their various operations in Southern Afghan. (AP Photo/Manish Swarup, File)
Caption: FILE- A British armored vehicle patrols on the periphery of the camp Bastion in southern Afghanistan, in this Wednesday, Jan. 10, 2007 file photo. The Taliban claimed responsibility on Saturday Sept 15 2012 for an attack against the sprawling British base in southern Afghanistan that killed two U.S. Marines and wounded several other troops, saying it was to avenge an anti-Islamic film which insulted the Prophet Muhammad and also because Britain's Prince Harry is serving there.The camp Bastion, which is the middle of the Afghanistan desert, locally called Dasht-e-Margo or 'the desert of death' houses some 3,500 British servicemen and provides logistic supports to all the troops for their various operations in Southern Afghan. (AP Photo/Manish Swarup, File) Britse troepen patrouilleren in het zuiden van Afghanistan. Foto AP / Manish Swarup

Vijf Britse mariniers zijn aangeklaagd voor een moord die zij vorig jaar in Afghanistan gepleegd zouden hebben.

Dat maakte het Britse ministerie van Defensie vandaag bekend. Het zijn de eerste Britse troepen die hiervoor aangeklaagd worden sinds de inzet van eenheden in Afghanistan in 2001, meldt persbureau Reuters.

In totaal werden er negen mariniers de afgelopen dagen gearresteerd. Zeven op woensdag en twee in de laatste 48 uur, schrijft The Guardian. Vier van hen zijn weer vrijgelaten.

De zaak tegen de mariniers draait om een incident in de Helmand-provincie, waar het merendeel van de 9,500 Britse militairen gestationeerd is. Het gaat om de moord op een mogelijke Afghaanse opstandeling, meldt de BBC. Er zouden volgens het ministerie van Defensie geen burgers bij betrokken zijn.