‘Teeven had terughoudender moeten zijn over inbrekersrisico’

Staatssecretaris Fred Teeven. Foto ANP / Jerry Lampen

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven had niet moeten zeggen dat overlijden een ‘inbrekersrisico’ is, vindt oud-president bij de rechtbank van Amsterdam Frans Bauduin.

Dat zei Bauduin vandaag in Buitenhof. Afgelopen vrijdag stopte de rechter bij de rechtbank. Hij deed onder meer uitspraak in de zaken rond Volkert van der G., Robert M. en de afvaldump in Ivoorkust van het schip Probo Koala, schrijft persbureau Novum. De term inbrekersrisico nuanceert volgens Bauduin onvoldoende wat er is gebeurd. Bauduin:

“Ik weet niet wat er is gebeurd. We hebben het hier niet over iemand die een blauw oog heeft opgelopen, maar over iemand die dood is gegaan. Dan moet je heel goed onderzoeken wat er is gebeurd [...] Teeven wilde eigenlijk iets algemeens zeggen, maar zei eigenlijk iets heel concreets over deze zaak.”

Teeven zei vorige maand in De Telegraaf dat de inbreker die omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis in het Noord-Brabantse Diessen zelf het risico had opgezocht. Zolang geen uitspraak is gedaan dienen politici volgens Bauduin terughoudendheid te betrachten.

Soms wordt volgens Bauduin een beeld neergezet waaraan iedere nuance ontbreekt. Hij wees erop dat rechters rekening moeten houden de ernst van een feit, de persoon van de verdachte en de omstandigheden waaronder een misdrijf is gepleegd. Als een uitspraak eenmaal is gedaan, staat het iedereen volgens hem vrij zich hierover uit te laten.

Verder zei Bauduin dat Nederland een streng strafrechtelijk klimaat heeft dat volledig tegemoet komt aan de wensen van Teeven. Nederland is volgens hem een veilig land, het gevoel van onveiligheid zou niet worden onderbouwd door de misdaadcijfers.