Terugkijken: de parachutesprong van Felix Baumgartner

Felix Baumgartner staat op het punt een parachutesprong te maken van 21 kilometer hoogte.
Felix Baumgartner staat op het punt een parachutesprong te maken van 21 kilometer hoogte. Foto screenshot YouTube / redbull

Eigenlijk zou het dinsdag al gebeuren, maar toen waren de weersomstandigheden te slecht. Vandaag lukte het wel: Felix Baumgartner deed een recordpoging om uit een luchtballon te springen. Hij sprong van bijna 39 kilometer, sneller dan het geluid. Kijk het hier terug.

Van tevoren werd berekend dat hij tijdens de sprong een snelheid kan bereiken van maar liefst 1.110 kilometer per uur. Die zou hij naar verwachting al aan het begin van zijn val bereiken, omdat daar de luchtweerstand het kleinst is. Dat is al na dertig seconden - echt de tijd om te ‘wennen’ aan dit fenomenale gevoel had hij dus niet.

Slechts enkele seconden was hij dinsdag van zijn sprong verwijderd, toen werd besloten dat het niet veilig genoeg was. De waaghals zal vandaag dus voor de tweede keer het angstige gevoel van vlak voor de val ervaren, als Baumgartner tenminste überhaupt vrees kent.

De volledige sprong:
http://www.youtube.com/watch?v=iSEk6ngKvZY
De samenvatting:

De beloning? Baumgartner zou maar liefst vier nieuwe wereldrecords op zijn naam schrijven: de hoogste parachutesprong, de langste vrije val, de eerste mens die in vrije val de geluidssnelheid bereikt en de hoogste ballonvaart ooit. Maar dat is in ieder geval niet gelukt. Of hij de geluidssnelheid heeft bereikt is nog niet officieel bekend gemaakt, maar hij heeft niet de langste vrije val ooit gemaakt.

De Washington Post heeft een liveblog over de nieuwe poging van Baumgartner.