Verkiezingen België: winst voor Vlaams-nationalistische N-VA

Bart de Wever van de N-VA brengt zijn stem uit bij de lokale verkiezingen vandaag in Deurne.
Bart de Wever van de N-VA brengt zijn stem uit bij de lokale verkiezingen vandaag in Deurne. Foto Reuters / Francois Lenoir

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar de tendens bij de lokale verkiezingen is volgens diverse Belgische Media duidelijk: de Vlaams-Nationalistische N-VA koerst af op een stevige winst, die vooral ten koste lijkt te gaan van Vlaams Belang van Filip Dewinter.

Update 19:12 uur De burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens heeft in een persconferentie zijn verlies erkend. Hij feliciteerde de winnaars, met name de N-VA. “Het is nu aan Bart de Wever om initiatief te nemen.”

Hoofdredacteur van de Tijd Isabel Albers twittert:

Twitter avatar italbers Isabel Albers Nationale tendens: N-VA 31,7, doet het zelfs beter dan CD&V/N-VA in kartel in 2006. Ondertussen in Wallonië: wachten.
Twitter avatar italbers Isabel Albers Eerste nationale tendens: CD&V 20-22 pct WINT!, N-VA 30-32 pct monsterscore, Open VLD 12 (verlies), SPA (10) Groen 7,3 (winst), VB 9,4 (-)

Bekijk hier een interactieve uitslagenkaart.

Strijd in Antwerpen tussen N-VA en Stadslijst

Een kleine acht miljoen Belgen mochten vandaag hun stem uitbrengen op lokale politici. De ogen waren vooral gericht op Antwerpen, omdat Bart De Wever, die Vlaamse afscheiding wil, zich kandidaat gesteld heeft voor het burgemeesterschap.

De strijd gaat tussen hem en de huidige burgemeester Patrick Janssens. De Wever had om iets over vijven, toen zo’n twintig procent van de stemmen was geteld, een ruime voorsprong op Janssens: 38 tegen 28 procent. Vlaams Belang blijft de derde partij maar verliest bijna 24 procent. Het hoeft echter niet te betekenen dat hij ook burgemeester wordt, twittert journalist Dirk Vandenberghe.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Tenzij De Wever wil samengaan met Dewinter blijft Janssens burgemeester, samen met Groen en PvdA+ #denkik

De Wever is voor Vlaamse autonomie

De Wever staat al jaren op gespannen voet met het economisch noodlijdende Franstalige Wallonië. Hij zegt te vechten voor het lot van zes miljoen Vlamingen. Er wonen elf miljoen mensen in België. Ook de - Frans sprekende - socialistische premier Elio di Rupo is door De Wever bekritiseerd: zijn beleid zou de Vlamingen te veel geld kosten.

Tijdens de lokale verkiezingen zes jaar geleden was de N-VA een opkomende partij die slechts een paar stemmen binnenhaalde, maar bij de nationale verkiezingen in 2010 werd het de grootste partij in de regio. De Wever was ook een van de redenen waarom België de langste periode ooit zonder regering heeft gezeten (541 dagen). Hij wilde vergaande Vlaamse autonomie.

Seperatisme in Europa

Persbureau AP schrijft over de populariteit van De Wever dat separatisme in Europa een groter podium krijgt door de economische crisis. Zo wil Catalonië onafhankelijk zijn van Spanje en wil Schotland een referendum houden over het afsplitsen van het Verenigd Koninkrijk.