Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Dit is het allervervelendste geluid ter wereld

Een nagel die over het schoolbord krast. Er alleen al over lezen bezorgt kippenvel en rugharen die recht overeind staan. Toch is het volgens wetenschappers niet het aller-verschrikkelijkste geluid ter wereld: dat is namelijk (ook best wel rot) een mes dat tegen glas beweegt.

Nummer twee (in dezelfde categorie): een vork op glas. Drie: krijt op een schoolbord. Vier: een liniaal op een fles. En vijf, daar is-ie dan, de beruchte nagel op het schoolbord.

Britse wetenschappers hebben vierenzeventig geluiden aan vrijwilligers laten horen, waaronder de wind die door de bomen waait en een kabbelend beekje. Zij werden vervolgens onder een MRI scan geplaatst en moesten de geluiden ordenen in mate van onplezierigheid. Wat bleek? Hoe naarder het geluid, hoe meer hersenactiviteit werd gemeten in amygdala; een gedeelte van het brein dat emotie controleert.

De rotste geluiden bleken allemaal tussen de twee- en vijfduizend Hz te zitten: het meest gevoelige gebied van het oor. Onderzoeker Sukhbinder Kumar van Newcastle University zei tegen The Independent:

“Een geluid dat zich binnen deze frequentie bevindt zorgt voor een verhoogde respons. Het oor is heel gevoelig in dit akoestische spectrum. Alhoewel er nog steeds veel discussie is over waarom dit zo is, vallen schreeuwen en waarschuwingen van dieren hier ook in.”

Er zijn overigens, volgens de wetenschapper, twee soorten vervelende geluiden: geluiden die echt rot zijn (zoals bovenstaande) en geluiden die vervelend zijn omdat we er associaties bij hebben. Bijvoorbeeld het geluid van je wekker.

Nog meer vervelende geluiden

Business insider zette al eens vijftien hele irritante geluiden op een rij. Niet wetenschappelijk onderzocht, wel heel ergerlijk. Zoals bijvoorbeeld de vuvuzela.

Of: de kat die haarballen uitbraakt.

Huilende baby’s in het vliegtuig…

… de boor van een tandarts.