Woningcorporatie start nieuw onderzoek naar deal VolkerWessels

De Brabantse woningcorporatie Thuisvester laat extern onderzoek doen naar een vastgoeddeal waarbij een van de eigen directeuren en een directeur van een dochtermaatschappij van VolkerWessels betrokken zijn. Thuisvester reageert hiermee op vragen van NRC Handelsblad.

Woningcorporatie Thuisvester in het Brabantse Oosterhout laat extern onderzoek doen naar een vastgoeddeal waarbij een van de eigen directeuren en een directeur van een dochtermaatschappij van VolkerWessels betrokken zijn. Thuisvester (13.500 woningen) reageert met het onderzoek op vragen van NRC Handelsblad.

Het gaat om de verkoop van landbouwgrond in de gemeente Hoeven. De grond werd in 2006 door een familie voor 130.000 euro verkocht aan een investeerder. Deze verkocht de grond zes maanden later voor het zevenvoudige bedrag (897.000 euro) door aan woningcorporatie Thuisvester. Directeur Jan Pooyé van Thuisvester zette zijn handtekening onder de deal.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat een van economische eigenaren van de verkochte grond Jacco Snepvangers was. Hij is directeur van aannemer Van Agtmaal, een dochterbedrijf van VolkerWessels. Van Agtmaal bouwt regelmatig voor Thuisvester. Samen hebben ze een projectontwikkelingsmaatschappij.

In de notariële leveringsakte van de landbouwgrond is de verplichting opgenomen dat Thuisvester de verkopers nog eens bijna 2,5 miljoen euro moet betalen als de grond een woonbestemming krijgt. Thuisvester is bovendien verplicht aannemer Van Agtmaal uit te nodigen voor de aanbesteding van de bouw.

‘De prijs die we betaalden was goed’

Volgens Snepvangers klopt het dat hij economisch eigenaar was, maar heeft de kwestie “een hele andere achtergrond”. Uitleg geeft hij niet. Thuisvester-directeur Pooyé zegt dat hij niet wist dat Snepvangers er achter zat. “Maar de prijs die wij betaalden was goed.”

Volgens VolkerWessels ging het om een privétransactie van Snepvangers, aldus een woordvoerder:

“Deze transactie is zoals het hoort gemeld aan de concerndirectie. Wij zagen hier geen conflicterende belangen en hebben toestemming verleend.”

Directeur Johan Westra van Thuisvester zegt dat het extern onderzoek plaats vindt in overleg met de raad van toezicht:

“Vooralsnog hebben wij geen aanleiding nog andere transacties onder de loep te nemen. Het onderzoek moet over enkele weken klaar zijn.”

Vorige week bleek dat dochterbedrijven van VolkerWessels betrokken zijn bij verdachte transacties met woningcorporatie Laurentius in Breda. De bedrijven profiteerden van deals die directeur Walter V. sloot. Hij wordt door justitie verdacht van fraude en van oplichting van Laurentius. Een van de toezichthoudende commissarissen bij Laurentius was adviseur bij VolkerWessels.

Thuisvester, die actief is in West- en Midden-Brabant, komt voort uit een fusie van de corporaties Zorgvoorwonen uit Sprundel en Ciris uit Oosterhout. Vorig jaar fuseerde Thuisvester met corporatie Volksbelang uit Raamsdonksveer.

Reacties mogen gemaild naar corporaties@nrc.nl